El 9 de desembre del 1961 es va proclamar la República de Tanganyika , com a membre de la Commonwealth britànica, i fent honor al llac africà. Amb el pas del temps passaria a formar la nova Tanzània, amb una història entortolligada.

Tanganyika va formar part de l'Imperi alemany fins a la Primera Guerra Mundial. Amb la derrota alemanya va passar a formar part de la Mancomunitat Britànica de Nacions (la Commonwealth), de la qual conformava la seva frontera occidental. La colònia, que fins llavors es deia Àfrica Oriental Alemanya, va ser adjudicada als britànics amb la signatura del Tractat de Versalles, ja que no va ser conquerida formalment a Alemanya. La denominació llavors va ser Territori sota mandat de Tanganyika, després d'una resolució de la Societat de Nacions el 1922.

El 1946 es va convertir en un territori sota fideïcomís de les Nacions Unides, també sota control britànic, fins que el 9 de desembre del 1961 va accedir a la independència. El 1964 es va unir amb l'illa de Zanzíbar per formar Tanzània, i el nom prové de la fusió d'aquestes apel·lacions (Tan-Zan).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat