Tal dia com avui de l'any 1935, fa 82 anys, naixia a Mataró (Maresme) Pere Pubill i Calaf, conegut artísticament com a Peret, que en el decurs de la seva carrera esdevindria un dels màxims exponents del gènere musical de la rumba catalana. Peret va néixer en una família mataronina d'ètnia gitana dedicada a la venda ambulant de teles, que va patir els estralls de la Guerra Civil Espanyola. Amb la casa enderrocada a causa d'un bombardeig de l'aviació franquista, la família Pubill es va establir a Barcelona, en el veïnatge de la comunitat gitana del barri del Raval, un dels focus primigenis del gènere de la rumba catalana.

Les fonts situen l'origen de la rumba catalana en la fusió de tres focus musicals de cultura gitana en els anys immediatament posteriors a la Guerra Civil Espanyola. El primer focus estaria situat a l'antiga Vila de Gràcia -a la plaça del Raspall- i estaria dirigit pels patriarques de la comunitat gitana -el tio Pollo i el tio Mero- i pel Pescailla -fill del primer-. El segon estaria situat al carrer de la Cera -al barri barceloní del Raval- i hauria estat impulsat per l'Orelles i el Toqui, músics de carrer. I encara un tercer focus estaria situat a Lleida -al barri del Canyeret- que seria l'evolució d'un flamenc local -el garrotín- interpretat pels patriarques Parrano, Marquès de Pota i Beethoven.

La infantesa i la primera joventut al barri del Raval el van transportar inevitablement al gènere de la rumba. Peret va conèixer de primera mà l'evolució del tanguillo -pal de flamenc molt apreciat pels gitanos barcelonins i lleidatans- cap a la rumba catalana. No obstant, en els seus inicis era un gènere amb poca difusió i molt limitat als nuclis culturals de Bajari -Barcelona en llengua caló-. La contribució de Peret a la rumba va ser convertir-la en un gènere popular i massiu, que ultrapassaria els límits estrictes de la cultura gitana catalana, per esdevenir un important referent cultural i generacional de la Barcelona de finals del segle XX.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat