Tal dia com avui de l'any 1960, fa 57 anys, moria a Tolosa de Llenguadoc (Occitània, França) Nativitat Yarza Planas, que havia estat la primera dona en la història de Catalunya i fins i tot de l'Estat espanyol que va resultar elegida alcaldessa en unes eleccions democràtiques. Va ser en les eleccions municipals del 14 de gener del 1934 -durant la Segona República espanyola- que Yarza, encapçalant la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya al municipi de Bellprat (Anoia) va guanyar l'alcaldia amb només 5 vots de diferència respecte a la Lliga Regionalista, el gran rival polític i electoral del partit del president Companys.  

L'elecció de Yarza va tenir un gran impacte mediàtic en la societat catalana de l'època. Només feia dos anys i escaig que s'havia universalitzat el sufragi femení, fins aleshores limitat a les dones solteres majors de 23 anys que no fossin prostitutes. Nativitat Yarza, que era partidària convençuda de l'estat del benestar i de les polítiques socials que el garanteixen, no va tenir temps d'aplicar el seu programa. Després del 6 d'octubre del 1934  -l'empresonament del govern de la Generalitat i la suspensió de l'autonomia catalana- va ser depurada per les autoritats governatives espanyoles. Va ser traslladada per la força a la Pobla de Claramunt (Anoia) i obligada a renunciar a l'alcaldia.

Nativitat Yarza, en una recepció al Palau de la Generalitat el 1934, en presència de Lluís Companys i Josep Tarradellas

Nativitat Yarza era una mestra d'ensenyament primari nascuda a Valladolid el 1872, filla d'un aragonès i d'una navarresa. El seu pare -un sabater de l'exèrcit espanyol- va ser destinat a Barcelona quan ella tenia 4 anys. Des de llavors tota la seva vida i l'exercici de la professió transcorrerien a Catalunya. Entusiasta de la llengua, de la cultura i de la història de Catalunya -del seu coneixement i de la divulgació- i compromesa políticament amb les classes més humils, després de l'ocupació franquista es va haver d'exiliar i va sobreviure fent feines domèstiques a les cases de la burgesia de Tolosa de Llenguadoc. Va morir amb 87 anys sense haver pogut tornar.