Tal dia com avui de l'any 1607, fa 410 anys, moria a Vic (Osona) el bisbe Francesc Robuster i Sala. Fins a poc abans la diòcesi osonenca era la més extensa i la més poblada de Catalunya. Cobria el territori entre Camprodon -al nord- i Mollerussa -al sud-, i entre Sant Hilari Sacalm -a l'est- i Solsona -a l'oest-. I concentrava la tercera part de la població del país. Els bisbes de Vic rivalitzaven amb els de Barcelona, i fins i tot amb els arquebisbes-cardenals de Tarragona. Quan Robuster es va fer càrrec de la mitra osonenca, tot i l'amputació territorial que li va causar la creació de la diòcesi de Solsona (1593), encara era un dels principals ressorts de poder del país.

En aquells anys Catalunya estava sumida en una guerra civil intermitent. Les últimes fuetades de la revolució pagesa dels Remences de finals de la centúria del 1400. Per una banda el partit Nyerro -la noblesa militar i rendista arruïnada per la derrota-; i per l'altra el partit Cadell -les viles i les ciutats, amb els gremis artesans i pagesos-. Tant els uns com els altres disposaven de petits exèrcits de bandolers que, sovint, efectuaven campanyes de càstig contra els interessos rivals. Vic, malgrat ser ciutat, estava controlada pels nyerros. Els canonges de Vic, l'equivalent als ministres del govern de la diòcesi, eren declaradament nyerros. I en canvi Robuster era declaradament cadell.

Robuster, durant el seu mandat, va armar colles de bandolers, comandades pel capità cadell Gabriel Torrent de la Goula. Però no va aconseguir derrotar els nyerros. Perot Rocaguinarda, capità de les colles nyerres i protegit per l'arquebisbe de Tarragona -el nyerro Terés-, en una ocasió va entrar a Vic amb 500 bandolers amb el propòsit d'assassinar-lo. Passat el temps, Torrent va ser arrestat i penjat pel virrei castellà. En canvi Rocaguinarda va ser convidat per un altre virrei castellà a acollir-se a un indult, i va morir de vell com a capità dels Tercios castellans. A Reus, ciutat on es va criar el bisbe cadell, un carrer de la part històrica porta el nom de Raval Robuster,  a la seva memòria.