Tal dia com avui, fa 156 anys, es va disputar el primer partit de futbol de la història entre clubs. Era un matx que enfrontava el Hallam i el Sheffield, un derbi local entre els dos degans del comtat de Yorkshire (al nord d'Anglaterra). També va ser el primer partit on va ser aplicada una reglamentació pactada prèviament -les Normes de Sheffield- que es convertirien en la base de la reglamentació actual del futbol. Aquell primer partit el van disputar els jugadors de criquet dels dos clubs ja existents -formats bàsicament per estudiants de les classes benestants locals- amb el propòsit de divulgar el coneixement i la pràctica d'aquesta disciplina esportiva que a Londres ja havia agafat molta volada.

Jugadors del F.C. Barcelona el 1903

A Catalunya el futbol va arribar poc després fruit de les relacions entre els fabricants de suro empordanesos i la industria britànica. Al gener del 1898, Gaspar Matas -un industrial surer de Palamós- fundava el club local, el Palamós Sport Club -el degà del futbol català. Passat poc més d'un any -a l'octubre del 1899- un entusiasta professor de gimnàstica, Jaume Vila, nascut a les Oluges (Segarra) l'any del derbi de Yorkshire, fundava el primer club de la ciutat de Barcelona, el Català Sport Club, que jugaria els seus primers partits al Velòdrom de la Bonanova- amb una primera equipació blanc-i-blava i una segona quadribarrada.

El degà barceloní només acceptava membres catalans, i el comerciant de Winterthur (Suïssa) Joan Gamper -que havia estat rebutjat per la seva nacionalitat- va fundar amb un grup de catalans, suïssos i britànics el F.C. Barcelona. L'any següent sorgien el F.C. Escocès -embrió de la U.E. Sant  Andreu i fundat per obrers escocesos de la fàbrica tèxtil de la vila;  l'Hispània Athletic que aplegava gent de l'elit burgesa de l'Eixample de la ciutat; i la Sociedad Española de Foot-ball (embrió del R.C.D. Espanyol) creat en l'entorn sociològic militar i funcionarial. Amb la progressiva creació de clubs, es va articular el Campionat de Catalunya -el pioner de l'Estat espanyol-. Començava a rodar la pilota.

Jugadors del C.D. Espanyol el 1904