Tal dia com avui de 1711, les forces austriacistes van derrotar les borbòniques, obligant-les a retirar-se després de dos mesos de setge a la vila de Cardona (Bages). Després d'haver pres el control de la vila un mes abans, els borbònics no van aconseguir fer-se amb el castell, fet que va conduir a una guerra de desgast que no van suportar.

Un mes abans, els francesos havien derrotat l'exèrcit austriacista, obligant-lo a retirar-se al castell. En l'ofensiva, uns 600 soldats austriacistes van perdre la vida. Des d'aquell moment, els francesos van iniciar un ferotge setge contra el castell, el qual van bombardejar diàriament durant 34 dies

Tanmateix, l'altura va dificultar que els projectils arribessin a causar danys importants. Els francesos també van fracassar en els seus intents d'accedir per terra i per túnels, patint nombroses baixes entre morts, ferits i presoners.

castell cardona - Mikipons

L'alçària del castell de Cardona va ser clau per al fracàs de l'exèrcit borbònic / Foto: Mikipons

Els austriacistes van aprofitar la inactivitat bèl·lica durant la nit per introduir d'amagat 150 homes que havien de rellevar els 150 més cansats. Heroicament, aquests homes van decidir quedar-se fins al final, entre els quals hi havia Antoni Desvalls, germà de Manuel Desvalls i líder de les milícies catalanes. Finalment, els dies 19, 21 i 22 de desembre, els borbons, cansats i justos de recursos, van retirar-se a causa d'una nova ofensiva dels defensors del castell.

Un allargament de la guerra

La conseqüència més directa que va tenir el triomf català al setge de Cardona de 1711 va ser l'allargament de la Guerra de Successió. Cardona era obstacle entre l'exèrcit borbònic i Barcelona, en la qual els francoespanyols plantejaven una estratègia mestra per avançar fins a la capital catalana, la qual es basava en travessar les comarques barcelonines per la rereguarda del gruix de l'exèrcit austriacista.

Això hauria donat un cop definitiu a la guerra. De fet, la resistència de Cardona va servir per minar la rereguarda borbònica durant el llarg setge de Barcelona (1713-1714), una gran incomoditat per al que finalment es convertiria en el bàndol guanyador.

 

Imatge principal: Gravat del setge de Cardona, on es pot veure com l'exèrcit borbònic bombardeja el castell de la vila / Facebook: @cardona1711

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat