Tal dia com avui de l'any 1985, la ciutat de Barcelona va sol·licitar oficialment l'organització dels Jocs Olímpics que, finalment, es van celebrar entre el 25 de juliol i el 9 d'agost de 1992. 

El procés de candidatura olímpica va començar mesos abans, el 30 de maig de 1981 quan, el que era alcalde de Barcelona en aquell moment, Narcís Serra, va demanar al rei Juan Carlos I autorització per celebrar els jocs. 

Barcelona ja havia presentat, sense èxit, candidatura per celebrar els Jocs del 1924, 1936 i 1940. 

Equipo Unificado Jocs Olimpics Barcelona 92   Marcador

Equip Unificat Jocs Olímpics Barcelona 92 

Tota la ciutat es va preparar durant anys per rebre l'esdeveniment, que va servir per impulsar una gran transformació urbanística: va tenir com a resultat l'anell olímpic de Montjuïc, la millora general d'infraestructures als diferents districtes i la construcció de la Vila Olímpica de Poblenou i el Port Olímpic, que va obrir la ciutat al mar.

 

Port Olimpic Barcelona - Flickr: Antonio LirioPort Olímpic Barcelona / Flickr: Antonio Lirio

També es van beneficiar altres localitats de  l'àrea metropolitana i la resta de Catalunya, ja que els jocs van seguir un model descentralitzat amb subseus en altres localitats.

D'altra banda, hi va haver molta implicació de la societat a escala organitzativa. Les administracions es van coordinar i hi van participar més de 35 000 voluntaris. 

 

Imatge principal, Fermin Cacho Jocs Olimpics Barcelona 92 / EFE

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat