Tal dia com avui de l'any 1987, fa 30 anys, l'organització terrorista ETA perpetrava un atemptat a l'Hipercor de l'avinguda Meridiana de Barcelona, que es va saldar amb el macabre balanç de 21 víctimes mortals i 45 ferits de diversa gravetat. L'atemptat es va produir a les 16.12 hores d'un divendres, amb l'explosió d'un cotxe que contenia 30 quilos d'amonal, 100 litres de gasolina i 200 quilos d'escames de sabó i de cola adhesiva. El cotxe bomba havia estat estacionat a la primera planta subterrània de l'edifici, i l'explosió va provocar un cràter i l’ensorrament posterior de la planta baixa, que va afectar totes les persones que es trobaven en l'espai d'alimentació i de tèxtil.

Els supervivents de la massacre van explicar que l'ona expansiva els va impulsar incontroladament contra el sostre i les parets de la planta. Van relatar també que tota la planta va quedar en una penombra dominada pel terrabastall dels expositors de productes i de les plaques del sostre, convertits en projectils. Fins que, instants després, una gran bola de foc va recórrer a gran velocitat tots els racons de la planta, carbonitzant tot el que trobava pel camí. Les investigacions posteriors revelarien que la mortífera deflagració, formada per la barreja de la gasolina, el sabó i la cola, va elevar la temperatura de l’espai sinistrat fins a una punta màxima de 3000 graus.

Els autors de la massacre van ser els membres de l'autoanomenat “comando Barcelona” de l'organització terrorista ETA. Entre les víctimes mortals hi havia persones de totes les edats, empleats i clients, i alguns grups familiars. Així, entre els morts hi havia una parella jove que va deixar un fill orfe, i també una tieta i dos nebots de 13 i de 9 anys, i una mare i dues filles de 15 i de 13 anys. I entre els supervivents, una nena en gestació que va néixer sordmuda a causa de l'explosió. L'injustificable atemptat d'Hipercor va escriure una de les pàgines més negres, probablement, la més negra, de la història recent de Catalunya.