Tal dia com avui de l’any 1938, fa 85 anys, els darrers soldats de l’Exèrcit de la República que havia combatut a la batalla de l’Ebre, abandonaven les seves posicions al marge esquerre i travessaven el riu en direcció cap a l’interior de Catalunya. La batalla de l’Ebre va ser el combat més llarg i mortífer de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), i en el qual es van esmerçar més recursos (homes i armes) d’aquell conflicte. Va tenir una durada de 114 dies (des del 25 de juliol al 16 de novembre), hi van combatre uns 160.000 homes (la meitat a cada bàndol), i, en total, hi van morir entre 15.000 i 30.000 soldats (la xifra varia segons els càlculs dels diferents investigadors que han estudiat aquesta batalla).

El 15 d’abril de 1938 (tres mesos i deu dies abans de l’inici de la batalla), els rebels van ocupar un passadís territorial entre Casp (Aragó) i Vinaròs (País Valencià), que va partir la zona republicana en dos. Catalunya, l’únic territori republicà on el cop d’estat de juliol de 1936 havia estat derrotat amb la força de les armes i la gran fàbrica d’armament de la República, es va convertir en objectiu prioritari dels rebels. Les institucions de govern de la República, per la seva banda, van fiar el destí de la guerra al resultat d’aquella batalla. Amb la derrota republicana i el trencament del front de guerra que defensava Catalunya, els rebels van travessar el riu Ebre i van iniciar l’ocupació del país.

La conclusió de la batalla de l’Ebre va activar un fenomen que estava latent a l’espera del resultat d’aquell combat: la tragèdia de l’exili. L’endemà mateix, la societat catalana es va conscienciar que la República havia perdut la guerra i que l’ocupació del país era cosa de setmanes. I l’endemà mateix es van formar les primeres columnes d’exiliats que s’encaminaven cap a la frontera francesa amb els escassos mitjans dels quals disposaven. Mentrestant, l’Exercit de la República, que, en aquella batalla, havia perdut les unitats més preparades i una gran quantitat de vehicles i d’artilleria, va restar totalment desarborat i ja no va ser capaç de presentar batalla. Els rebels assolirien l’ocupació de Catalunya vuitanta-cinc dies després de la derrota de l’Ebre.