Fair Trials, l'organització no governamental amb seu a Londres que treballa per a judicis justos d'acord amb les normes internacionals de justícia, acaba de fer públic un informe internacional en què critica la presó provisional a Espanya i l'ambigüitat de moltes lleis, que acaben provocant violacions de la llibertat d'expressió. L'informe considera que la falta de mesures alternatives a la presó preventiva continua sent un problema sistèmic a Espanya sense que les autoritats hi posin cap remei i, a la pràctica, s'acabin beneficiant d'aquesta situació.

L'informe demana al Consell de Drets Humans i al Grup de Treball de l'ONU que recomanin a Espanya que revoqui els articles del Codi Penal que afecten sobretot a acusacions de terrorisme d'una manera arbitrària, com serien, per exemple, les acusacions als joves d'Altsasu per part del fiscal i del fiscal general i una condemna final per part de la Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional, sens dubte desproporcionada en la seva condemna de fins a 13 anys de presó però en la qual s'exclou el delicte de terrorisme com demanava la fiscalia.

La presó preventiva s'està convertint en els últims temps en un taló d'aquiles de la democràcia espanyola i s'ha considerat desproporcionada, també, en el cas dels presos polítics catalans als qui s'ha privat de llibertat quan era del tot evident que la seva capacitat de destrucció de proves era inexistent i hi havia mecanismes de sobres per impedir qualsevol risc teòric de fuga, entre altres coses perquè molts d'ells es van personar voluntàriament a declarar sabent que serien conduïts a presó. Un dels casos més extrems de mala praxi en la presó preventiva és el de l'expresident del Barça Sandro Rosell, privat de llibertat durant gairebé dos anys i, finalment, declarat innocent per l'Audiència Nacional.

De llibertat d'expressió haurem de continuar parlant els propers dies dies pels nombrosos casos en què s'està agafant el rave per les fulles i restringint llibertats. Una interpretació restrictiva de la llibertat d'expressió acaba creant un clima de por, segons Amnistia Internacional, que considera que les limitacions són desproporcionades a Espanya.