Per molts motius, la compareixença de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, divendres vinent al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en condició d'investigada –abans imputada– pels delictes de desobediència i prevaricació marcarà la setmana política. Cal considerar com un fet excepcional la situació de la presidenta del Parlament i també el fet que sigui la mateixa Fiscalia General de l'Estat la que hagi assumit personalment la querella per decisió de l'anterior titular, Consuelo Madrigal. I com un fet insòlit, que el cas Forcadell hagi arribat mitjançant una vintena de diputats a debat en parlaments com el del Regne Unit i hagi estat considerat un atac directe a la democràcia i al parlamentarisme.

Que en ple esforç del Govern espanyol per intentar presentar una cara molt més amable a Catalunya la presidenta Forcadell hagi d'asseure's al banc dels acusats no deixa de ser una metàfora de la cotilla amb què presumptament aborda Soraya Sáenz de Santamaría aquest diàleg. El que passa és que la realitat acaba sent d'una tossuderia aclaparadora. És que es pot passar per alt que l'expresident de la Generalitat Artur Mas i tres membres del seu govern ja han passat abans per una condició judicial idèntica per la consulta del 9-N? O la permanent espasa de Dàmocles que està situada a sobre de Puigdemont, Junqueras i la resta del Govern si no aturen la seva promesa de celebrar el referèndum? I els membres de la Mesa del Parlament que van permetre la votació per la qual es jutjarà divendres Forcadell? I els presidents dels grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP? I els diputats d'aquests dos grups? I...

Encara que el nou fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha guardat silenci fins ara, els procediments judicials oberts per la seva predecessora continuen. I les opcions d'una inhabilitació de Forcadell són altes. Almenys, tan altes com les de Mas, Ortega, Homs i Rigau. Per això serà interessant comprovar la força de l'independentisme, amb unes organitzacions que han convocat novament concentracions, just en un moment en què les peces del tauler polític català es desplaçaran. A Rajoy i Soraya se'ls comença a acabar el temps, ja que la setmana següent Puigdemont i Junqueras posaran en marxa el rellotge del referèndum amb la cimera convocada per al dia 23 al Parlament.