A la tornada de l'estiu passat, el PSOE va acceptar de mala gana la demanda de l'independentisme català i basc, a la qual no va tardar a sumar-se Unidas Podemos, per crear la tercera comissió d'investigació al Congrés dels Diputats relacionada amb les clavegueres de l'Estat. Per 191 vots a favor i 153 en contra, es va acordar investigar la trama andorrana de l'Operació Catalunya, un moviment clau del Ministeri de l'Interior i la policia patriòtica en un intent d'aconseguir informació financera secreta sobre els líders independentistes pressionant la desapareguda Banca Privada d'Andorra (BPA). Quan falten pocs dies perquè es compleixin sis mesos d'aquell compromís polític, els socialistes, molt ficats en el tram final de la legislatura, sense necessitats decisives en les votacions i un cop allunyat el fantasma d'un avançament electoral, es mostren esquius al fet que es constitueixi, per més notícies que continuen apareixent.

Els socialistes ja saben els pactes secrets que tenen amb el Partit Popular en tots aquells temes que afecten la judicialització de la política a Catalunya. És obvi que el règim del 78 té en el PSOE un puntal fonamental, com s'ha pogut veure en diferents moments de la Transició. Quan alguna cosa seriosa ha estat en risc en l'arquitectura territorial, el PSOE no ha dubtat a sumar-se a la dreta per orientar una evolució centralista d'Espanya. Es va veure amb la molt llunyana LOAPA, conseqüència, en part, del cop d'estat del 23-F, però, sobretot, fruit de l'acord a tres bandes entre el cap de l'Estat, els militars i els tres principals partits, la desapareguda UCD, PSOE i Aliança Popular (després PP). Els militars tornarien a les casernes i la democràcia tutelada posaria punt final al que es considerava un desgavell autonòmic.

El PSOE no va haver de tornar a exercir el seu paper de partit del règim fins als fets de la tardor del 2017 a Catalunya. Com en la LOAPA, els socialistes van donar suport al PP de Mariano Rajoy i el que va passar després és de sobres conegut. La majoria absoluta del PP al Senat era suficient per a l'aprovació de l'article 155 de la Constitució, la supressió de l'autonomia i la destitució del Govern, però el PSOE va facilitar els seus senadors i diputats a la dreta. Ara sabem, amb proves més que incontestables, que aquell govern va actuar fora de la llei, va fabricar proves falses i va fer servir les clavegueres de l'Estat de manera menyspreable contra un moviment democràtic.

És això el que estan protegint els socialistes amb les seves anades i vingudes amb l'Operació Catalunya. Potser s'entén més fàcilment si ho lliguem amb una altra notícia d'aquest dimarts al Congrés dels Diputats, on PP i Vox han ajudat el govern del PSOE i Unidas Podemos a tombar una compareixença de Pedro Sánchez pels policies nacionals infiltrats en moviments socials a Catalunya i el País Valencià. L'esforç de totes les dretes a la Mesa del Congrés ha estat suficient per blindar Sánchez i que el tema no arribés ni al ple. Deu ser que favor amb favor es paga i si el ministre Fernando Grande-Marlaska pot fer declaracions justificant la infiltració policial per evitar actes delictius i quedar-se tan tranquil, què no farien a canvi els socialistes si el que està en joc és evitar que surti a la superfície tota la podridura que amaga l'Operació Catalunya?