Dues enquestes publicades aquest diumenge en El País i El Mundo posen definitivament llum al que alguns sondejos anteriors ja havien començat a detectar: el sorpasso en la política espanyola és, ara com ara, un fet. La coalició Unidos Podemos desbanca el PSOE de la segona posició en l'inici de la campanya electoral del 26 de juny, que comença aquest divendres a les zero hores. Per primera vegada des de la restauració de la democràcia, el PSOE parteix en tercera posició i, quan falten vint dies per als comicis, la seva posició és d'una fragilitat extrema. A més, la forquilla que separa la formació que encapçala Pablo Iglesias de la que lidera Pedro Sánchez és important: 3,4 punts a la franja més baixa i 5,4 a la més alta.

Encara que les enquestes a Espanya per un o un altre motiu no han assolit el punt de precisió d'altres països, en part també per la complexitat de la llei d'Hondt, les dades han de ser tingudes en compte. El principal resultat serà una arrencada de campanya molt polaritzada entre els dos extrems de l'arc parlamentari i una utilització extrema de la por com a factor electoral per despertar les capes més temperades de l'electorat, que poden optar per l'abstenció. El Partit Popular jugarà aquesta carta a fons, però no serà l'únic, ja que el ventall arribarà fins al centreesquerra polític i mediàtic. L'exemple més clar ha estat el duríssim editorial en contra de Pablo Iglesias publicat aquest diumenge a El País arran de les seves propostes econòmiques, socials i territorials i la desqualificació que el diari de Prisa fa de la cadena de televisió La Sexta. Aquest serà el clima de la campanya electoral per intentar que els socialistes remuntin la complicada posició en què es troben.

Encara que cap de les dues enquestes no ofereixen dades territorialitzades, és molt probable que l'auge d'Unidos Podemos a Espanya tingui un efecte significatiu a Catalunya, on En Comú Podem ja va quedar primer el passat 20 de desembre. Les enquestes que es coneixen de Catalunya els garanteixen la primera posició, i respecte al segon lloc també hi ha coincidència, en tots els mitjans, que serà per a Esquerra Republicana. Un sondeig realitzat per Esquerra els assegura igualment aquest lloc, amb una millora dels seus 9 diputats del passat 20-D, mentre que un altre realitzat per CDC els dóna 9 escons i, en canvi, 8 a Esquerra. Però el cert és que la veritable campanya s'iniciarà aquesta mateixa setmana amb l'aprovació o no aquest dimecres d'alguna de les esmenes a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat. La votació que es produeixi i la gestió del seu resultat marcarà la veritable arrencada de la campanya. I el tret de sortida el donaran els diputats de la CUP. Una formació en plena ebullició, amb el seu cap de llista de les eleccions del passat mes de setembre, Antonio Baños, esmenant, ara que ha tornat a la vida civil, el vet dels cupaires. I que, per cert, no es presenta.