El fet que 36 hores després de la gran apagada produïda a la península Ibèrica dilluns al matí i que es va allargar, a molts llocs, durant més de 14 hores, les autoritats espanyoles continuïn sense descartar cap hipòtesi sobre el que va passar, situa als llimbs de la rumorologia qualsevol conclusió definitiva que es pugui realitzar. La tornada a la normalitat deixa massa interrogants i, potser, el més preocupant és si pot tornar a passar el mateix o no. Si hi ha hagut un atac de ciberterrorisme —el jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha acordat obrir diligències prèvies per investigar si l'apagada general a la xarxa elèctrica espanyola podia haver estat un acte de sabotatge informàtic a infraestructures crítiques espanyoles—, evidentment pot tornar a passar. Potser per això s'investiga com un delicte de terrorisme. L'operador del sistema elèctric estatal, Red Eléctrica, en canvi, ho descarta i ve avalat pel CNI, que descarta que hi hagi una escletxa de ciberseguretat. L'única versió del gestor de la infraestructura és que tot apunta a dues desconnexions seguides en un punt encara per determinar del sud-oest d'Espanya, molt probablement en una estació de plaques fotovoltaiques.

Però la resposta a la pregunta de si pot tornar a passar, lamentablement, només pot ser afirmativa, ja que si no en sabem les causes no podem estar segurs que la reacció seria diferent. Estem davant una negligència humana o una falta de previsió? No és descartable que hi hagi hagut una mala gestió i que el relat governamental de deixar obertes totes les possibilitats tingui més a veure amb mantenir un cert relat de la confusió, cosa que encaixaria perfectament amb la manera de fer de l'executiu espanyol. Perquè si el CNI descarta el ciberatac, no veig la necessitat política de continuar insistint-hi, llevat que vulguin evitar que tots els focus s'acabin posant en Red Eléctrica, un hòlding espanyol que actua al mercat elèctric internacional com a operador del sistema elèctric i que té en la Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI) el seu principal accionista, amb el 20%. Creada el 1985, gestiona tota la xarxa de transport d'energia elèctrica (alta tensió), però no efectua distribució d'energia elèctrica (baixa tensió). Com que el primer accionista és la SEPI —el segon és Amancio Ortega amb el 5% i la resta és de cotització lliure als mercats financers espanyols—, la presidència la nomena el govern espanyol —en aquests moments, l'exministra socialista i registradora de la propietat, Beatriz Corredor— igual que bona part dels membres del consell d'administració.

Considerem l'opció de la mala gestió com la hipòtesi més plausible i és possible que per aquí vagin moltes de les indagacions futures

Considerem, per tant, l'opció de la mala gestió com la hipòtesi més plausible i, per aquí, és possible que vagin moltes de les indagacions futures que es duguin a terme. Ja veurem si l'Audiència Nacional no ho acaba reenfocant cap aquí o què acaba fent la Unió Europea, a la qual s'ha adreçat el govern de Portugal demanant que faci una auditoria independent per aclarir l'apagada. A diferència de dilluns, i potser per les crítiques a la informació facilitada aquelles hores pel govern d'Espanya, Pedro Sánchez va oferir aquest dimarts una roda de premsa amb preguntes que va durar uns 40 minuts. Evidentment, no soluciona l'apagada informativa del dia clau, dilluns, quan les necessitats i la preocupació de la ciutadania eren unes altres i molt més angoixants. Però els polítics reaccionen així, amb accions pendulars i en funció de les crítiques rebudes. És veritat que dilluns no podien donar-se grans certeses, tampoc no se n'han donat dimarts, però acompanyar amb la comunicació les incerteses de la ciutadania també és una de les tasques del govern.

Dues últimes reflexions sobre Rodalies i nuclears. No pel fet que gairebé sempre la situació de Rodalies sigui d'un cert espectacle vergonyós, se'n pot deixar d'assenyalar el comportament en aquesta ocasió. A les 20 hores d'aquest dimarts, assegurava que els tècnics continuaven treballant per recuperar l'oferta habitual de cara a demà, dimecres, des de l'inici de la jornada. Mereix pocs comentaris. Potser les declaracions del ministre Óscar Puente, assegurant fa unes setmanes que no es podien executar més actuacions a la xarxa, ja que suposaria tenir-la aturada durant sis mesos, no eren una boutade i seria el millor. Sis mesos horribles i solucionar el problema. Ara, costa comptar els anys que fa que patim la tortura que suposa la xarxa ferroviària de Rodalies. En segon lloc, les nuclears. A veure on s'amaguen els detractors de les nuclears a partir d'ara. Algú s'imagina, realment, demagògies al marge, prescindir-ne?