Un cop s'ha recuperat la normalitat, en línies generals, després de l'històric tall de subministrament elèctric d'aquest dilluns, hi ha qui es fa la pregunta: hi pot tornar a haver una apagada general a Catalunya i la resta de la Península? Els experts consultats pel Science Media Centre Espanya coincideixen en la idea que és molt improbable que res així torni a passar en el curt termini.

🔴 Última hora de l’apagada elèctrica a Catalunya i l’Estat, DIRECTE | Causes del tall de llum i reaccions
 

Manuel Alcázar Ortega, de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha considerat que "no és previsible que (una nova apagada) passi en els pròxims dies, ja que l'operador del sistema està actuant en conseqüència, però és un esdeveniment que podria repetir-se en el mitjà termini si no es prenen mesures per evitar que es reprodueixin les condicions que han produït l'apagada". Al respecte, el professor aposta per reduir la producció de fotovoltaica a llindars més baixos en períodes de baixa demanada, per tal d'incrementar la generació energètica que sí que aporti inèrcia al sistema per fer front a variacions de freqüència. "En el mitjà termini, la solució passaria probablement per enfortir la interconnexió amb França i instal·lar estabilitzadors de freqüència i tensió a la xarxa de transport per compensar la pèrdua d'inèrcia en el sistema per l'alta penetració de renovables", ha afegit, abans de suggerir la millora de la capacitat de sectorització de la xarxa de transport per aïllar errors.

Cal aclarir les causes

Des de la Universitat de Lleó, el professor Miguel de Simón Martín ha recordat una de les teories que circulen és la d'una pertorbació en la xarxa francesa causada per la desconnexió sobtada d'una línia de molt alta tensió (400 kv). "Si aquesta hipòtesi es confirma, és poc probable que l'esdeveniment es repeteixi en el curt o mitjà termini, tot i que persisteixin problemes a la xarxa francesa, ja que podrien redistribuir-se els fluxos elèctrics per altres línies alternatives", ha manifestat. Per solucionar vulnerabilitats, l'expert aposta per reforçar les interconnexions, desplegar sistemes d'emmagatzematge d'energia i desenvolupar microxarxes capaces d'aïllar-se de la xarxa principal en cas d'error.

Álvaro de la Puente Gil, també de la Universitat de Lleó, ha assenyalat que el sistema estarà "en màxima alerta" i que, per tant, és poc probable que torni a ocórrer una apagada de la mateixa magnitud. "A curt termini, l'operador prendrà mesures preventives molt estrictes", ha destacat, tot i que ha reconegut un cert perill a mitjà termini: "Si no s'entenen bé les causes exactes i no es corregeixen els possibles errors estructurals, el risc no desapareix per complet". "Sense dubte, analitzar les causes d'aquest esdeveniment ens ajudarà al fet que no torni a ocórrer en un futur", ha afegit l'enginyer Marcial González de Armas.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!