En aquesta avorrida, per ara, i assossegada investidura a la recerca d'un president de govern o d'una repetició electoral el pròxim 14 de gener, aquest dimecres es reuniran Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats. Un ritual acceptat pels dos grans partits espanyols i monitorat per Felip VI que, en una decisió que té un cert aire de borboneig —expressió encunyada quan el cap de l'Estat vol jugar a polític— ha lliurat la primera volta de la investidura al guanyador de les eleccions del 23-J passat, però sense que aquest pogués acreditar-li que disposava d'una majoria parlamentària per ser escollit.

Sánchez juga que Feijóo s'abrasi després d'una investidura fallida en què només li doni suport Vox i, potser, els dos diputats d'UPN i CC, sumant així 172 diputats. Li'n falten quatre per a la majoria absoluta, que aritmèticament són pocs, però que políticament és un abisme. La política de terra cremada dels populars ha abrasat qualsevol acord per aconseguir-los i Feijóo té poc menys d'un mes per revertir aquesta situació, ja sigui amb el PNB, que ha dit reiteradament que no, o amb Junts, un partit que està als antípodes dels populars. El simple anunci de voler parlar ja ha causat urticària en amplis sectors del PP, inclosa la direcció de la formació política a Catalunya.

Però Feijóo sap que després que avui s'oficialitzi una cosa que està meridianament clara, i que Sánchez tan sols està esperant que el popular fracassi per llançar-se ell a buscar la investidura, algun moviment haurà de fer perquè les setmanes que falten fins al 26 i 27 de setembre no se li facin eternes. I els únics moviments que pot fer són amb el PNB i Junts. Per mantenir algun pont obert i que les converses amb el PNB i Junts aguantin, almenys, un temps, els populars han tingut un gest amb ells, i lluny d'impedir-los sengles grups parlamentaris al Senat, perquè no reuneixen les condicions i palanquegen la seva petició amb senadors del PSOE, han sol·licitat un informe als lletrats de la Cambra. És la manera de guanyar temps i no tancar-te la porta pels nassos.

Paral·lelament a aquestes converses de Feijóo, el bloc alternatiu que pot aglutinar Sánchez i que arribaria, sumant-ho tot, als 178 diputats, continua treballant en la carcassa jurídica que aguanti l'amnistia de tots els casos judicials de l'última dècada en què es pugui establir una relació directa amb el Procés. No s'estaria parlant dels fets de l'1 d'octubre de 2017 i posteriors, sinó de trobar el moment exacte de l'inici de la persecució judicial —els orígens de l'Operació Catalunya se situen a l'estiu del 2012— i que també inclouria tot el capítol relacionat amb la consulta del 9-N del 2014, sota la presidència d'Artur Mas, i que encara s'arrossega al Tribunal de Comptes.

Però el teatre de la política té aquestes coses: per arribar a abordar en públic l'amnistia, abans s'ha de cremar la reunió entre Sánchez i Feijóo i, de passada, ajudar a consolidar el bipartidisme, que amb tantes eleccions a Espanya s'ha anat recomponent en detriment dels partits frontissa.