L'acord assolit per Pedro Sánchez amb el secretari general de l'OTAN, l'holandès Mark Rutte, sobre la contribució d'Espanya a l'Aliança és un baló d'oxigen en una de les seves setmanes més importants des que va arribar a la Moncloa, ja que compareixeran al Tribunal Suprem aquest dilluns Koldo García i l'exministre de Transports i exsecretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos. Conscient d'això, Sánchez va comparèixer aquest diumenge per anunciar l'acord amb Rutte, en un intent que els focus no es fixin en ell només per la corrupció del seu entorn polític i familiar. El govern espanyol ha aconseguit una espècie d'excepció ibèrica amb una despesa inferior al 5% i que segons la Moncloa quedaria establerta en el 2,1%.

Molta importància ha de donar Sánchez a aquest compromís i la necessitat de treure brillantor un diumenge a la tarda. Una compareixença feta amb tanta celeritat que a la sala on va comparèixer no hi havia ni un ministre, però tampoc cap periodista. El relat per davant de la pulcritud informativa. L'acord amb Rutte no serà suficient per a Podemos, segurament, i el flanc esquerre el continua tenint desprotegit. Però davant d'una agenda informativa marcada exclusivament per notícies de corrupció, tot el que sigui equilibrar la balança informativa d'aquest dilluns al Suprem compta. Almenys, en les hores prèvies de la compareixença de Koldo i d'Ábalos, sobre les quals no s'ha de descartar algun ingrés a la presó.

Davant d'una agenda informativa marcada exclusivament per notícies de corrupció, tot el que sigui equilibrar la balança informativa d'aquest dilluns al Suprem compta

Pels moviments dels últims dies, es pot esperar que la compareixença de Koldo sigui molt curta si manté la seva actitud preliminar de no declarar. Cas diferent, potser, serà el d'Ábalos, que ha advertit aquests últims dies que se sentia enganyat pel seu expartit i que no actuaria com a boc expiatori. Suposo que tant la Fiscalia Anticorrupció com Leopoldo Puente, el magistrat del Tribunal Suprem, esperen conèixer si concreta aquestes amenaces o fa un pas enrere i opta per esperar i que es vagin coneixent les gravacions en poder de l'UCO o la documentació que està analitzant. Durant el cap de setmana, dirigents del PSOE han provat d'aplacar tant Koldo com Ábalos en un intent de controlar els danys.

Vindrà després, el dia 30, la compareixença de Santos Cerdán, potser la peça de la qual ara com ara s'esperen menys novetats de la trama de corrupció, ja que fins ara l'exsecretari d'organització ha defensat la seva innocència. Tot això coincidirà amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre la llei d'amnistia que s'espera per a divendres, si no abans. Encara que no es preveu cap altra decisió que la constitucionalitat de la llei, falta per saber si hi haurà lletra petita i en quina mesura el retorn del president Carles Puigdemont del seu exili a Brussel·les serà possible, igual que el de Toni Comín i Lluís Puig. En idèntica situació es troben els presos del procés indultats però encara inhabilitats, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa. El pitjor que pot passar és que per a tots ells la decisió del Constitucional no tingui cap efecte per la interpretació del Suprem.