Des que el passat dia 9 es produís el terratrèmol al Marroc, que ja ha deixat més de 3.000 víctimes mortals i que, segurament, amb el balanç definitiu que s'acabi comptabilitzant la xifra fàcilment es doblarà, el desastre humanitari produït a la zona de l'Alt Atles ha anat cedint espai informatiu a les vergonyes d'un país que té en el seu rei, Mohamed VI, una de les raons de l'enorme pobresa en què viu. El rei francès, com se'l coneix en els cercles més elitistes del país, per les llargues temporades que passa a París.

Una única vegada se l'ha vist aquests dies, i va ser quatre dies després del terratrèmol, aparentment donant sang. També s'ha dit que va passar unes hores a la zona del terratrèmol, coincidint amb la foto oficial distribuïda donant sang, ja que no se n'han vist del viatge a l'Alt Atles. Un tirà immobilista que ha restringit llibertats, ha amassat una gran fortuna, però a qui les potències occidentals protegeixen àmpliament pel lloc estratègic en què es troba el Marroc i també pel seu paper en el suport a la pau i a l'estabilitat a l'Orient Mitjà. Això li ha donat una pàtina de protecció global en la qual la seva fortuna no ha fet més que créixer, mentre els seus súbdits cada vegada són més pobres.

El diari francès Libération publicava aquesta setmana una vinyeta que duia per títol "Hi ha hagut un terratrèmol al Marroc", on se'l veu a ell sense cap preocupació, assegut en un tron que no és al seu país i respon: "Personalment, jo no he notat res." La revista satírica francesa Charlie Hebdo, amb més crueltat, ha dibuixat el rei a sobre d'una gran muntanya de diners que esclafen el seu poble. La revista Forbes ha publicat que la fortuna de Mohamed VI supera els 5,7 bilions de dòlars, cosa que el converteix en una de les persones més riques del món. El seu anunci d'haver donat 100 milions d'euros, segons mitjans locals, és gairebé un insult, ja que la seva exagerada fortuna no ho haurà ni notat.

Tota aquesta situació, que poc o molt s'ha anat obrint pas aquests dies a través de les xarxes socials o alguns mitjans de comunicació, ha fet que les vergonyes del règim alauita vagin sortint a la superfície i hagin arrencat irritació entre els ciutadans. Algunes tèbies manifestacions de protesta s'han produït, fins i tot, amb fotos del rei per terra, tot i que, certament, han estat de dimensions molt reduïdes. El règim policial de facto implantat li garanteix el control de qualsevol moviment que es pugui produir, encara que una situació com l'actual obre, sense cap dubte, una esquerda important en la confiança de la població envers el seu rei.

Tant és així, que l'estada de Mohamed VI al seu enorme palau de París de 80 milions d'euros a les proximitats de la Torre Eiffel, que en els darrers anys ha estat sovint la seva residència habitual, cada vegada serà més contestada, i veurem què acaba passant amb el rei fantasma, que és més fàcil de veure en situacions incòmodes a la capital francesa, que exercint de cap d'estat a Rabat.