Quan tu no ets un Estat tens poques oportunitats per a la diplomàcia. La partida diplomàtica es juga a un altre nivell i sol ser bastant habitual que els Estats ofeguin qualsevol iniciativa el control polític de la qual se'ls escapi. Però a vegades apareixen oportunitats no previstes que si un és bon jugador poden acabar oferint-li un terreny de joc insospitat. Un cas d'aquests s'ha donat en el tràgic accident de Freginals en el qual van perdre la vida set joves italianes en bolcar un autocar que tornava de les Falles, amb un total de 13 víctimes mortals. El Govern va gestionar amb nota alta una tragèdia enormement complexa en la qual van morir joves de sis països diferents, a més de resultar ferides altres estudiants de diverses nacionalitats. Va ser un accident especialment greu pel nombre de víctimes i per la tragèdia que suposa sempre que els morts siguin estudiants amb tota una vida al davant.

Va sorprendre i encara sorprèn que no es desplacés al lloc operatiu de comandament i gestió de l'accident a Tortosa, el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. No s'han donat explicacions de la seva absència i tampoc sobre per què no va contactar amb el president de la Generalitat per traslladar-li el condol. El fet de les males relacions entre ambdues administracions no justifica pas ni l'absència ni la incomunicació, almenys al més alt nivell. Però Puigdemont va tenir un cop de sort i va executar un cop de geni. És important que l'atzar et concedeixi el primer però és necessari disposar de lucidesa per executar en condicions el segon moviment. En primer lloc, que Matteo Renzi, el primer ministre italià, decidís desplaçar-se a Tortosa a acompanyar els familiars de les víctimes italianes. En segon lloc, que la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, cometés una relliscada tan poc diplomàtica com provar d'impedir que el president de la Generalitat rebés Renzi, al·legant ordres de la Moncloa. Puigdemont va desatendre la instrucció, va acompanyar Renzi durant tota la seva visita i el va acomiadar a l'aeroport quan tornava a Roma. Mentrestant, Llanos de Lluna es va esborrar de la comitiva, visiblement irritada per la desobediència de Puigdemont, com va avançar ahir en exclusiva El Nacional.

Puigdemont és un polític en molts aspectes inexpert, cosa que el portarà a cometre, potser, alguns errors en la gestió. Però, per als qui no el coneixen, que serveixi d'aperitiu la lliçó de l'incident de Tortosa: la dignitat del càrrec de president de la Generalitat no està a subhasta. Diuen que Renzi va tornar a Itàlia molt satisfet de les explicacions que va rebre i de com estaven sent tractades les famílies italianes involucrades en l'accident. Potser és una versió interessada, d'aquestes que els polítics solen comentar. Però tres dies després a L'Unità, l'històric diari fundat per Antonio Gramsci i lligat al Partit Comunista Italià i avui molt pròxim al Partit Democràtic, s'ha publicat un article en primera pàgina de Carles Puigdemont. Esclar que deu ser una casualitat que Renzi sigui a més de primer ministre italià el secretari general del PD.