El Congrés dels Diputats debatrà aquest dimecres la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma sol·licitada pel govern de Pedro Sánchez que, si s'aprova, portaria la situació actual d'excepcionalitat, comandament únic i dubtosa constitucionalitat fins a finals del mes de juny.

Si les tres primeres pròrrogues l'Executiu espanyol les va poder tirar endavant amb relativa facilitat parlamentària i sense cap negociació, en la del passat 6 de maig alguns grups polítics, com Esquerra Republicana, van fer un pas enrere i, així, les tres forces independentistes catalanes, els republicans, JxCat i la CUP, van coincidir en el no i van rebutjar l'estat d'alarma. Al govern espanyol el van treure de l'atzucac dues forces tan dispars com el PNB i Ciutadans: els primers van obtenir l'aval polític a la celebració d'eleccions al País Basc el mes de juliol si així ho desitgen i la formació d'Inés Arrimadas li va donar els altres deu vots que necessitava empesa per la pressió d'algun poderós de l'Ibex i la promesa d'afecte polític de l'inquilí de la Moncloa.

Ara, pel que sembla, les cartes s'han tornat a repartir i s'ha iniciat una nova partida. El rei de la catxa ha escampat una sèrie d'esquers amb l'objectiu de fer un triple salt mortal: conservar la llibertat per continuar fent el que li doni la gana amb una pròrroga d'un mes. Així ha obert negociacions o converses a diverses bandes, en el cas català amb Esquerra Republicana i amb Junts per Catalunya, i, en el cas espanyol, amb Ciutadans, amb l'objectiu de tenir més sís que nos en la votació. Per a Sánchez és una negociació amb xarxa: Arrimadas sempre estarà allà llevat que el seu mentor Albert Rivera no li segui l'herba sota els peus; i encara és massa aviat per a això.

Des del passat 13 de març en què Pedro Sánchez va anunciar solemnement l'estat d'alarma, la seva actitud amb Catalunya ha estat la següent: ha centralitzat el comandament únic en la seva persona i el govern d'Espanya, ha rebutjat totes i cada una de les iniciatives del Govern, des de la molt primerenca del confinament total de Catalunya per evitar l'expansió del virus al·legant que "el virus no respon a fronteres", fins la mà estesa a l'hora d'acordar conjuntament les decisions en la fase més dura de la pandèmia. Sánchez s'ha comportat amb les autonomies com si no formessin part de l'entramat institucional d'Espanya i fossin unes meres diputacions. No ha respost a les demandes econòmiques que se li han formulat per pal·liar la crisi, ha rebutjat una entrevista amb el president de la Generalitat i les seves promeses han estat, almenys, tan volàtils com les de Mariano Rajoy.

Tot això unit a la improvisació constant en les normatives a aprovar, primer sobre el confinament i ara sobre el desconfinament que estan desconcertant empresaris i agents socials i minvant la imatge del país a l'estranger en un moment clau des del punt de vista econòmic i davant de la negociació europea. L'últim invent ha estat tancar fronteres i imposar una quarantena de quinze dies als estrangers, en un moment en què molts països de la UE iniciaven el camí invers i s'estava obrint una mínima oportunitat de rescatar una part del turisme exterior. El torpede al sector ha estat important ja que l'opció d'escollir viatjar a un país amb fronteres tancades, quarantena i una pròrroga d'estat d'alarma fins gairebé el juliol és una invitació a escollir una altra destinació per més que es pregoni que Espanya està entrant a la normalitat.

Aquest dissabte, el president espanyol ha començat a desplegar els seus esquers després que la directiva socialista ja es mobilitzés a mitjans de setmana. En la seva al·locució des de la Moncloa ha assenyalat que, a poc a poc, les autonomies aniran recuperant la seva total capacitat de decisió. No diré al president com el periodista Toni Soler en un tuit "fiqui's el paternalisme per on li càpiga" perquè ja ho ha dit ell. Però sí que assenyalaré com de perillosos són els esquers en política. Al final, la gran majoria de les vegades acaben sent una emboscada.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat