Primeres reunions de les executives d'Esquerra i de Junts i primers missatges a través de la premsa: el Govern segueix amb la mala salut de ferro de la que gaudeix des que es va constituir el juny de 2021. La formació liderada per Jordi Turull i Laura Borràs ha demanat al president Pere Aragonès que redreci el rumb independentista del Govern i que hi hagi canvis visibles en el Debat de Política General que se celebrarà en el Parlament a finals del proper mes de setembre. La magnitud d'aquests canvis seran els que condicionaran els següents passos a seguir per Junts, començant per la consulta a les bases sobre la continuïtat o no a l'Executiu català.

L'estiu ha quedat enrere i el curs polític a Catalunya s'ha obert amb les carpetes amb què es va tancar el mes de juliol passat respecte a les formacions independentistes. Primera constatació, la CUP ja no està en aquest bloc del qual es va autoexcloure quan es va negar a negociar els pressupostos de la Generalitat l'hivern passat. Allà segueix, sense variar gens ni mica i responsabilitzant Esquerra de no haver fet res des de la presidència de la Generalitat a l'agenda independentista. Que la ruptura no és tàctica sinó de fons és una evidència palmària. Tant és així que els seus vots ja no es compten al bloc ERC-Junts i Pere Aragonès s'ha desentès del compromís amb els cupaires de sotmetre's a una moció de confiança a mitja legislatura.

Segona constatació: Esquerra ha tornat parlant de la presidenta suspesa del Parlament Laura Borràs, gairebé com a monotema. Què ha de fer Borràs, les municipals i la política espanyola, insistint en la via del diàleg i la negociació amb el govern de Pedro Sánchez. Esquerra continua jugant al frontó: no hi ha avenços, el govern de Sánchez demostra un egoisme sistèmic, però el rumb dels republicans és invariable des de fa molts mesos i no hi ha voluntat de modificar-lo. El fet que en la primera reunió de l'executiva a la tornada de l'estiu s'hagi decidit avançar el seu congrés nacional a aquesta tardor i no celebrar-lo l'any que ve com estava previst, respon a un desig del tàndem Oriol Junqueras-Marta Rovira de reforçar l'organització i allunyar-se dels resultats de les municipals.

Tercera constatació: Junts no sap encara gaire bé què ha de fer amb la clau de la continuïtat de l'actual Govern. L'estiu sembla haver reforçat la idea d'una majoria important de l'executiva de continuar en el Govern. Jordi Turull està, segurament, en aquesta longitud d'ona, sobretot fins que passin les pròximes municipals. Entre altres coses perquè és incompatible una candidatura, per exemple, a Barcelona, encapçalada per Xavier Trias, i que en les setmanes següents Junts abandoni el Govern. L'exalcalde exigirà, de segur, proves tangibles que no es trobarà amb sorpreses. Turull ha de donar amb la tecla que li permeti conjuntar una orquestra que de vegades sona més estrident del que a ell li agradaria, que s'assembli el màxim possible als seus votants i que sigui capaç d'ocupar un espai central que avui no ocupa.