Amb la perspectiva de les vacances, a Calàbria ho veuen encara més clar: la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament és el que tocava fer davant d’un cas “vinculat a una acusació de corrupció”. Encetant el nou curs polític, la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha defensat que va ser la decisió “més responsable i coherent” que es podia prendre i que ara cal superar la situació d’interinitat buscant un nou president o presidenta del Parlament. “No podem pervertir ni afectar les institucions”, ha sostingut aquest dilluns. Així, ha aprofitat per demanar un cop més a Junts una proposta per a rellevar Borràs, tot i que en privat admeten que no confien gaire que acabi arribant.

En roda de premsa aquest migdia, Marta Vilalta ha reclamat un nou curs polític "basat en el respecte a la gent" i també "a les institucions", fet que passa per "preservar-les de les tempestes que les poden amenaçar". En aquest sentit, la portaveu republicana ha insistit que "defensar les institucions pròpies es defensar la democràcia". En aquesta llista de desitjos per a la represa de l'activitat els republicans també demanen a la formació presidida per Laura Borràs que siguin "útils", hi hagi "respecte mutu" entre socis i "no es traslladin les discrepàncies internes a les institucions".

D’aquesta manera, ERC rebutjarà aquest dijous la petició de reconsideració registrada per Junts contra l’acord de suspensió de la Mesa el passat juliol. “Estem absolutament d’acord” amb aquella decisió, ha reiterat la dirigent republicana. I ha instat Junts per Catalunya a buscar i fer tan aviat com sigui possible una "proposta per substituir" Borràs "de formar provisional" i així no allargar la situació d'interinitat. "Desitjaríem que el propi partit que té capacitat de poder proposar algú ho pugui fer", ha insistit Marta Vilalta. Mentrestant, ha garantit, la vicepresidenta primera del Parlament, la republicana Alba Vergés, exercirà totes les funcions "amb la màxima responsabilitat", com estableix el reglament de la cambra.

 

Estratègia clara

Més enllà del cas Borràs i les seves derivades, Esquerra ha aprofitat l'arrencada del nou curs polític per a insistir en la via del diàleg i la negociació per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol. Encaren el curs "sent conscients que la judicialització i la repressió continuen i que el procés de negociació ha de continuar donant els seus fruits en el camí cap a l'amnistia i l'autodeterminació", ha assegurat Vilalta, que ha censurat que "el com pitjor millor i el no a tot no són una opció" i que cal ser present en tots els àmbits. En aquest context, ha reivindicat ERC "és l'única formació que hem proposat una estratègia per fer avançar Catalunya cap a la República" en una "via àmplia" de negociació, diàleg i grans consensos de país.

Rufián a Santa Coloma?

En aquest nou curs la mirada està fixada també en les eleccions municipals de maig de l'any que ve i en el ball de noms, com la possible candidatura de Gabriel Rufián a Santa Coloma de Gramanet. Martat Vilalta ha deixat aquesta decisió en mans del grup municipal. Però ha remarcat dos fets. Per una banda, que van a disputar-li l'àrea metropolitana de Barcelona al PSC. Per l'altra, que estan "convençuts" que l'actual portaveu al Congrés seria un "gran candidat per representar ERC a Santa Coloma". Ha assenyalat els "nervis a les files socialistes" durant les últimes hores quan han aparegut notícies al respecte.