Comença un nou curs polític i també s'acosta el nou cicle electoral. En aquest context, Esquerra Republicana ha decidit avançar la feina interna. En la reunió celebrada aquest dilluns al matí, l'executiva del partit ha proposat l'avançament del seu congrés nacional, que se celebrarà aquesta mateixa tardor i no l'any que ve, com inicialment estava previst. El congrés es dividirà en dues parts: el 6 de novembre es renovarà la direcció de la formació i a principis de 2023 s'actualitzaran els documents estratègics. La decisió ha estat comunicada a través d'una carta d'Oriol Junqueras i Marta Rovira a la militància, que tornaran a presentar-se i aspiren a revalidar el lideratge. Haurà de ser aprovada formalment pel Consell Nacional, el pròxim 17 de setembre,

Des del partit assenyalen que l'objectiu de l'avançament congressual és "enfortir i preparar l’organització davant dels reptes que té el país a tots els nivells, social, econòmic i nacional, i fer-ho amb una direcció que conjugui l’experiència i els lideratges consolidats amb la renovació necessària per adaptar-se al moment actual". En aquest sentit, Junqueras i Rovira manifesten la seva "voluntat de tornar a encapçalar una candidatura integradora per donar continuïtat al projecte obert, transformador i il·lusionant que ens ha permès guanyar força per posar-nos al costat de la gent i del país". Subratllen la necessitat de fer d'ERC "una organització encara més forta i preparada per servir aquest país".

En la carta, el president i la secretària general d'ERC apel·len al context socioeconòmic i municipal, però també a la necessitat de defensar la taula de negociació amb el govern espanyol, "que ha de servir per resoldre d’una vegada per totes i democràticament el conflicte polític". Amb el congrés pretenen també refermar aquesta aposta estratègica i tancar-hi files.

Pressió a Borràs

L'avançament del congrés s'ha fet a través d'un comunicat. Aquest migdia, la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, s'ha centrat en el cas Laura Borràs. En aquest sentit, ha sostingut que la suspensió de Borràs com a presidenta del Parlament és el que tocava fer davant d’un cas “vinculat a una acusació de corrupció”. Ha defensat que va ser la decisió “més responsable i coherent” que es podia prendre i que ara cal superar la situació d’interinitat buscant un nou president o presidenta del Parlament. “No podem pervertir ni afectar les institucions”, ha sostingut. Així, ha aprofitat per demanar un cop més a Junts una proposta per a rellevar Borràs, tot i que en privat admeten que no confien gaire que acabi arribant.