El mes de gener que acaba de començar tindrà almenys dos plats forts judicials abans de la constitució del Parlament del proper dia 17: el dia 4 el vicepresident Oriol Junqueras compareixerà davant de la Sala Penal del Tribunal Suprem, que ha d'estudiar el recurs que va presentar per a la seva posada en llibertat, i el dia 11 el conseller Forn i els Jordis, Sánchez i Cuixart, han demanat d'ampliar la seva declaració davant del jutge d'instrucció del Suprem Pablo Llarena amb el mateix objectiu d'abandonar la presó.

En el cas de Junqueras són 60 nits privat de llibertat. Tantes com les de Forn. Els Jordis en sumen una vintena més, ja que van ingressar a Alcalá Meco unes setmanes abans. Ha estat el president Puigdemont el primer que no ha volgut esperar gaires hores del nou any per destacar que a Espanya hi havia presos polítics per defensar les seves idees, i reclamar-ne la urgent posada en llibertat.

Encara que la fiscalia manté el criteri que han de romandre en presó preventiva en els quatre casos, és obvi que des del seu ingrés, amb les eleccions del dia 21 entremig, les circumstàncies han canviat; a més, les mesures que s'han adoptat són molt discutibles, tal com ho ha posat de relleu el magistrat Martín Pallín.

Si la presó i l'exili van tenir conseqüències durant la campanya, és obvi que també en tenen en l'obertura del Parlament i en la negociació del nou Govern. Tant és així que el PP no deixa d'animar Ciutadans i el PSC perquè intentin apoderar-se de la Mesa del Parlament, aprofitant les circumstàncies judicials. Vuit diputats de Junts per Catalunya i d'Esquerra podrien tenir dificultats des de la presó o des de l'exili per accedir al Parlament. Sempre que els comuns mantinguin una actitud equidistant en les votacions.

Tot això s'ha de dirimir respecte de la posició judicial al llarg dels propers deu o quinze dies. Casualitats o no, ambdós calendaris s'encavalcaran. I el primer senyal serà l'avaluació de la Sala Penal del TS. La via Junqueras i la seva sortida de la presó seria un primer pas per normalitzar la legislatura i rebaixar la tensió. De la mateixa manera, la llibertat el dia 11 de Forn, Sánchez i Cuixart.