L'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que s'ha donat a conèixer aquest dijous, porta una dada molt rellevant: el 50,3% dels catalans està d'acord a convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya encara que el govern espanyol no ho permeti, mentre que un 23,3% el condiciona a un acord amb el govern de Mariano Rajoy i un 22,7% s'oposa radicalment a un referèndum sigui unilateralment o acordat amb l'executiu espanyol. La xifra és rellevant per diversos motius i és la primera vegada que el CEO la incorpora atenent que el Govern català ha expressat en diverses ocasions la seva voluntat de dur-lo a terme encara que no hi hagi acord amb Madrid: En primer lloc, perquè evidencia la desconnexió absoluta entre els interessos d'una part majoritària dels ciutadans de Catalunya i el bloc antireferèndum que domina la política espanyola entre PP, PSOE i Ciutadans.

La pregunta que s'haurien de fer polítics, mitjans de comunicació i intel·lectuals espanyols és si és creïble insistir a situar la meitat de la població de Catalunya fora de la llei. Perquè pot estar baixant el percentatge dels favorables a la independència uns quants punts però la qüestió de fons es manté: els catalans volen votar i un de cada dos vol que el Govern de Puigdemont i Junqueras convoqui la ciutadania encara que sigui amb l'oposició del govern espanyol i les amenaces del Tribunal Constitucional. És obvi que no és normal aquesta situació en la qual ha desembocat el quietisme de Mariano Rajoy i que la solució del problema no es troba a desempolsegar projectes i inversions a Rodalies que en el passat no es van complir. I que, a més, una vegada són anunciats amb el bombo i platerets corresponents la rebel·lió de barons populars i socialistes obliga a una sortida pública de Rajoy garantint a la resta d'autonomies que hi haurà diners per a totes i que Catalunya no tindrà cap privilegi.

Aquesta enquesta del CEO, com gairebé totes, ofereix dades diferents que des d'El Nacional  els hem explicat al llarg del dia en diferents informacions. I com en la nit electoral, sempre pot trobar-se'n una o altra que satisfaci més a partidaris o contraris a la independència d'aquí i, sobretot, d'allà. Però els que en facin aquesta lectura s'equivocaran. En aquests moments, la pilota no està col·locada en independència sí o independència no. El tema és previ entre els que volen resoldre les diferències votant i els que impedeixen que una qüestió com a aquesta pugui ser votada pels ciutadans catalans. D'aquí la importància del CEO.