Certament, el dret espanyol ho aguanta tot si del que es tracta és de protegir l'Estat. Una vegada més, la Mesa del Congrés dels Diputats impedirà que es tramiti la petició de la pràctica totalitat de partits independentistes, nacionalistes i d'Unidas Podemos per crear una comissió d'investigació parlamentària sobre els tèrbols assumptes econòmics de Joan Carles I. Encara que en aquesta ocasió la sol·licitud havia estat acuradament mesurada per esquivar les prerrogatives d'inviolabilitat i la no subjecció de responsabilitat previstes a la Constitució i s'havia situat tot a partir de la seva renúncia a la direcció de l'Estat amb l'abdicació del juny de 2014, els lletrats del Congrés semblen haver trobat la nova pedra filosofal per esquivar qualsevol investigació.

Els savis lletrats sostenen el següent: "la present sol·licitud [d'una comissió d'investigació] es refereix a qüestions que, encara que hagin pogut tenir projecció en una etapa posterior, es corresponen sense solució de continuïtat amb el període de temps en què Sa Majestat Joan Carles I era el Cap de l'Estat i porten causa del mateix fet de l'ocupació de l'esmentada Direcció per aquell." Dit en llenguatge comú, si ara s'obrís una investigació no se sabria què és anterior al 2014 i què és posterior. Per la qual cosa, el millor és oblidar-se de qualsevol investigació, en aquest cas, parlamentària.

Imagino que els lletrats del Congrés són plenament conscients del que sostenen i que, portat a la pràctica, la inviolabilitat acaba sent per tota la vida deixi o no deixi la direcció de l'Estat. És evident que la por de l'Estat a una comissió d'investigació parlamentària, encara que estigui tot lligat i ben lligat amb la majoria del PSOE, PP, Vox i Ciutadans, és alta i que qualsevol martingala legal acaba donant-li la volta a la mateixa Constitució.

El que potser no s'adonen els guardians de l'Estat és que la sobreprotecció de Joan Carles I amb tot el que ja es coneix, no fa cap altra cosa que debilitar a la monarquia parlamentària com a forma d'estat. La protecció de la corrupció debilita els qui són darrere i en aquest cas d'una manera molt especial la família reial. No hi ha separació entre pare i fill si el fill continua protegint el pare, que és, a la pràctica, el que succeeix a Espanya. I això no es corregirà amb un tour per tot Espanya com el que se'ns anuncia ara en plena crisi de la Corona.