Aquest dilluns l'electricitat ha marcat un nou rècord històric en pagar-se a 106,74 euros el megawatt hora i ha superat per uns vint cèntims el rècord anterior que s'havia establert el mes de juliol passat. Així, dit d'aquesta manera, és molt normal que els ciutadans estiguin preocupats, però també que la gran majoria no sàpiguen exactament tampoc fins a quin punt se'ls encareix la vida real, ja que tot puja excepte els ingressos, sobretot si són pensionistes.

És molt més fàcil d'entendre si tenim en compte a quant anava el megawatt hora fa exactament un any, el 10 d'agost de 2020. I llavors, sí que és per posar-se les mans al cap, ja que aquell dia es pagava a 38,09 euros, pràcticament una tercera part que ara. Ens hem hagut d'acostumar a saber el preu de l'hora més barata per planificar, si es pot, el consum, l'ús dels electrodomèstics i abaratir la factura. Fins i tot hi ha hagut qui ha proposat, sense posar-se vermell, que el millor seria que la gent s'acostumés, per exemple, a planxar a la nit.

Parlem del preu del megawatt de la mateixa manera que abans vam haver d'aprendre durant la crisi financera, a partir del 2008 i fins al 2014, quant pujava la prima de risc respecte al bund alemany, que va arribar a situar-se a 616, i si estàvem en zona de rescat financer. O ara, amb la pandèmia de la covid-19, sembla que estiguem obligats a conèixer el nombre de contagis, el risc de rebrot, la taxa de contagi (Rt) o la incidència acumulada a 7 dies (IA7).

El govern espanyol, mentrestant, es limita a fer de notari de la pujada de la llum i a pronosticar a través de la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que continuarà pujant. Les mesures fiscals conjunturals que ha adoptat, com abaratir l'IVA, han acabat sent merament pedaços, per això les organitzacions de consumidors han parlat d'una inacceptable passivitat del govern espanyol. El cert és que el govern de PSOE i Podemos, amb ministres com Alberto Garzón d'IU a Consum, són per allà enmig, encara que, pel seu eloqüent silenci, un podria haver oblidat perfectament que és membre de l'Executiu.

Ara, la pròxima escalada que ens cau a sobre té a veure amb l'onada de calor que se'ns ha anunciat a partir de mitjans d'aquesta setmana i la necessitat d'un pic de consum elèctric pels aires condicionats. L'executiu espanyol encara té marge per abaratir la factura elèctrica passant a definitiva la reducció de l'IVA al 10% i reduint l'impost a la generació elèctrica fins al 7% o per sota i, simultàniament, abordar la transformació del model energètic a Espanya en profunditat.