Tantes ganes té el PSOE de descafeïnar la taula de negociació del govern espanyol amb Catalunya que Pedro Sánchez continua jugant al gat i la rata sobre si anirà o no a la reunió, com si fos una cosa tan difícil d'anunciar. Moncloa juga a la badada, enviant missatges contradictoris en els quals de vegades sembla que el president és una mica més a prop d'anar-hi i d'altres una mica més lluny i en això cal reconèixer que, amb tots els corifeus mediàtics amb qui compten, són uns veritables artistes. No es parla de l'agenda de la reunió i això situa el debat en un paradigma realment sorprenent: Però es pot contemplar un menyspreu com aquest i que l'independentisme no es plantegi si té algun sentit la seva presència a la reunió?

El Govern ha redoblat els seus esforços a reclamar l'assistència de Pedro Sánchez, sense resposta fins al moment i això que la cimera s'hauria de celebrar, d'acord amb el compromís anunciat, com molt tard divendres 17 de setembre, que és l'últim dia hàbil de la tercera setmana del mes, data acordada. Juntament amb la incertesa de Sánchez, que difícilment aclarirà abans de la Diada, pel que sembla persisteix la de la composició de la delegació catalana, que Esquerra defensa que sigui de membres del Govern i sobre la qual Junts té una posició, en principi, més flexible.

El fet que Pedro Sánchez continuï desfullant la margarida ha situat en un impasse les decisions de la part catalana, on el partit de Carles Puigdemont es nega a moure fitxa fins que Sánchez adopti una decisió. La reunió que celebra el Grup Parlamentari de Junts a Brussel·les aquesta setmana si a alguna cosa ajudarà serà a reiterar la visió pessimista sobre la taula de diàleg i a ressaltar la nul·la voluntat negociadora dels socialistes sobre el conflicte català.

Que s'encavalquin la celebració de la Diada, amb tots els actes institucionals previstos i la manifestació de l'11 de Setembre, amb el debat de la taula de diàleg és una situació tan insòlita com estranya. Altres Diades han servit per marcar el rumb del curs polític, mentre aquesta al màxim que pot aspirar és a passar amb la dignitat més gran possible la desmobilització que pateix l'independentisme i la falta d'unitat entre els partits. Sánchez ho sap i hi juga, amb les seves promeses de diners i la seva agenda del retrobament. El Govern ha anunciat que hi serà, a la manifestació, per a la qual només falten quatre dies i en sabem molt poques coses. El moviment independentista, acostumat a ser mesurat per la seva força al carrer, juga aquest 2021 la partida sense la brillantor d'altres anys i amb la pandèmia com un obstacle afegit.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat