L'ex-presidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, una dirigent del PP les opinions de la qual sempre cal escoltar encara que sigui per conèixer com respira l'ala del partit més intransigent tot i que s'embolica d'una pretesa capa liberal, ha llançat a Barcelona la idea que el PP i Ciutadans s'haurien de fusionar en una gran organització política de centredreta, ja que tots dos partits són liberals i conservadors. Aguirre ha posat així negre sobre blanc a un dels objectius mai no amagats de l'establishment espanyol: per regenerar el PP dels processos de corrupció, el partit d'Albert Rivera ha d'acabar confluint amb el partit dels Aznar, Rajoy, Sáenz de Santamaría, etc.

L'ajuda de tota mena amb què ha comptat Ciutadans per expandir-se com una marca política solvent per la geografia espanyola ja tenia entre els seus objectius impedir que el bloc de centreesquerra fos superior al de centredreta, cosa que ha succeït tant en les eleccions del 20 de desembre com en les del 26 de juny. I així fer de balança amb el PP davant d'una hipotètica suma de socialistes i Podemos. Complerta la missió electoral i desarborats els socialistes, la formació d'Albert Rivera ha quedat atrapada per les noves circumstàncies: un pronòstic de declivi electoral i fora dels centres de poder i control de la política. Pensar que la política es farà des del Parlament és un error. Del Congrés dels Diputats n'emanarà el soroll de la política però aquesta es farà des del govern.

Ciutadans s'ha equivocat no entrant a l'Executiu espanyol, en el qual aquest dijous quan Mariano Rajoy anunciï el nou govern hauria pogut tenir diverses carteres. Això seria el pas propi d'un partit frontissa i el que fan liberals o verds, per exemple, a Alemanya. És cert que el govern desgasta però res no desgasta tant en política com ser prescindible. I això és el que pot acabar-li passant a Ciutadans si no juga bé les oportunitats, que les té, en els pròxims temps. I, de passada, que de les televisions, la seva gran plataforma pública, en desaparegui de la mateixa manera que hi va aparèixer.