La decisió de la Junta Electoral de Gipuzkoa considerant Arnaldo Otegi "inelegible" en les eleccions del proper 25 de setembre al País Basc, més enllà de qualsevol consideració política és un abús jurídic als drets civils d'una persona que ha complert fins a l'últim dia una pena de presó al centre de reclusos de Logronyo i durant sis anys.

Si és molt discutible si està habilitat o no per recollir l'acta de diputat arribat el cas per una sentència no prou precisa, el que no admet discussió i així ho han sostingut diversos juristes és la seva condició d'electe. Però el cert és que aquest matís jurídic no soluciona el problema dels qui el volen durant uns anys més fora de la política sinó que l'augmenta. Així, si s'esperés fins a una suposada inhabilitació a l'hora de recollir l'acta de diputat, podria fer campanya i el resultat electoral formaria part del seu capital polític. Un escenari que, òbviament, no desitja ni el PP ni la Fiscalia.

Resultat: es pren una drecera i se'l considera directament inelegible.

Pel que fa al vessant polític, és obvi que la seva eliminació com a candidat, si acaba sent efectiva, té conseqüències. El resultat del 25-S estarà contaminat i, el que és pitjor, amb aquesta decisió –barroera políticament, i jurídicament molt discutible– es furta a la ciutadania basca la possibilitat de pronunciar-se sobre quin govern vol i quines majories parlamentàries hi ha a la Cambra.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat