Ara que hi ha tant interès a tornar a parlar de la policia patriòtica muntada sota el govern del PP, però per provar d'arribar fins al final per la seva actuació en l'assumpte dels papers de Bárcenas, l'independentisme no hauria de deixar que li fessin passar bou per bèstia grossa. Com és ben sabut, populars i socialistes es van posar d'acord per donar llum verda a una via policial il·legal que desarticulés el procés, posés en un compromís els seus màxims dirigents i tingués la informació més gran possible dels seus moviments, les seves converses i les seves actuacions. No hi ha una Operació Catalunya u, una Operació Catalunya dos o una operació Catalunya tres. Hi ha simplement una Operació Catalunya prolongada en el temps que ha transitat ministres i fins i tot canvis de govern.

Aquest dimecres, sense anar més lluny, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha revelat que té el mòbil intervingut i ha responsabilitzat els serveis secrets del govern del PSOE i de Podemos. El mes de juliol passat, també va transcendir que el telèfon del president del Parlament, Roger Torrent, va ser espiat amb el programa Pegasus, que només està a l'abast dels governs estatals. Però ni el cas de Paluzie ni el de Torrent no deu ser rellevant per al Govern espanyol: la Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats ha vetat incloure en l'ordre del dia del ple de la Cambra la creació d'una comissió d'investigació a l'espionatge dels polítics independentistes. Una actitud que contrasta amb l'escàndol que han muntat amb la intervenció de la policia patriòtica en l'Operació Kitchen, sobre la qual sí que entenen que és del màxim interès crear una comissió d'investigació. No resto importància que així es faci en el cas de l'actuació irregular del govern del PP i el muntatge policial per rescatar Mariano Rajoy dels papers de Bárcenas sinó que en política la ingenuïtat no és una bona consellera.

Al PP i al PSOE els interessen les seves batalles de desgast del rival molt més que denunciar actuacions policials irregulars o desbaratar operacions posades en marxa contra determinats adversaris amb l'excusa mai no amagada de salvar la unitat espanyola. L'Operació Kitchen donarà molt de si, entre els jutjats i el Parlament, i no s'ha de descartar res ja que no ha fet més que començar. Un informe de la Unitat d'Assumptes Interns de la Policia Nacional revela que el comissari encarregat de l'espionatge de la família Bárcenas per netejar qualsevol rastre de Rajoy tenia a les seves ordres fins a 71 agents entre policies, oficials i inspectors per al seguiment de la seva esposa, el seu fill i fins i tot la dona de fer feines. No es van escatimar agents en una operació marcadament irregular. El nou govern del PSOE no ha tingut empatx -i ha fet bé- en fer-ho públic i mirar com sigui de banyegar l'expresident Rajoy.

Quan veurem un informe així per part del govern espanyol després d'anys i anys buscant informació dels independentistes i inventant-se notícies i divulgant dossiers falsos per comprometre els seus dirigents? Seria un magnífic dossier per parar a sobre de la taula del president del govern espanyol en la reunió de la denominada taula de diàleg amb el govern català que ja negocien Pedro Sánchez i Quim Torra.