La Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts incloure a l’ordre del dia dels plens de la cambra la creació de comissions d’investigació sobre les comissions del rei emèrit, Joan Carles de Borbó, l’espionatge a polítics independentistes com el president del Parlament, Roger Torrent, i sobre el suposat finançament irregular de Podemos. 

El PSOE ha sumat els seus vots als de PP, Vox i Cs per vetar les dues primeres, sobre el rei emèrit i l’espionatge, mentre que ha sumat majoria amb Podemos per bloquejar també la del finançament de Podemos. Les tres comissions disposaven de l’informe favorable dels lletrats del Congrés i havien estat tramitades per la Mesa la setmana passada.

En el cas de l'espionatge polític, La Moncloa sempre ha negat haver-lo practicat, malgrat les revelacions sobre els telèfons punxats de Roger Torrent, Ernest Maragall o Anna Gabriel. Pel que fa a la comissió sobre l'AVE a la Meca, els socialistes han tombat totes les peticions que investigaven el rei emèrit. Ara, però, s'havia buscat una altra fórmula per saltar el veto: investigar les empreses públiques que van participar en aquesta infraestructura. Només ha servit per passar el filtre dels lletrats.