D'entre totes les reaccions al discurs de Nadal del Rei, n'hi ha unes que criden especialment l'atenció per la vacuïtat intel·lectual de qui les formula. Són les del secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, que considera que els que critiquem la intervenció de Felip VI som en un altre món. Illa, òbviament, les elogia i té dret de fer-ho continuant la tradició dels seus antecessors en el càrrec que cada any han opinat el mateix de la intervenció nadalenca del Rei. Primer de Joan Carles i després del seu fill Felip. Però d'aquí a dir que som en un altre món hi ha un abisme.

Si no és que pretén dir que totes les institucions de Catalunya són en un altre món juntament amb la majoria de la societat catalana i que ell, tretze són tretze, es manté en el món imaginari, que és el seu per més petit que sigui. TV3 no ha emès tampoc aquest any el discurs pel principal canal de la CCMA i l'ha relegat al 3/24, on l'any passat va tenir una pobra audiència del 0,9% de share. Quan surtin les xifres d'audiència d'aquest any veurem si hi ha gaire diferència o, per contra, es mantenen en aquest nivell irrisori.

I no és tan estrany preguntar-se: en quin món situaria els que avui estan tancats i suporten injustament una presó provisional o són a l'exili? I els milers de persones que aquest dimarts de Nadal s'han concentrat a Lledoners i han cantat durant hores nadales als presos? I els principals locutors de ràdio del país que han participat en un programa especial de set hores en homenatge als presos? I els futbolistes, metges, cantants, cuiners, actors, etc., que també hi han intervingut? Per a Illa també han de pertànyer a un altre món.

I, posats a escollir entre un món tan petit com el seu en el qual s'agrupen tots els que van suspendre l'autonomia de Catalunya amb el 155 i un altre en el qual hi ha els que defensen la democràcia, les urnes, la llibertat i la justícia, sembla que no hi hauria d'haver pas gaire discussió.