Ha explicat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, després de la seva audiència d'aquest dilluns al palau de Marivent, que havia traslladat al rei Felip un missatge clar: "Majestat, no hi haurà referèndum". Sis paraules que no fa falta analitzar amb lupa, perquè són de sobres conegudes, però que seran sotmeses a escrutini públic en 55 dies. Té la importància que el missatge no li ha donat a vostè o a mi sinó al cap de l'Estat, poc abans que aquest abandonés la que durant molts anys ha estat la seva residència oficial d'estiueig i ara és tan sols seu de les mínimes fotos de rigor.

Potser Rajoy li va donar en privat algunes idees que té per evitar el referèndum o simplement confia en el fet que el Govern renunciï a col·locar les urnes el pròxim 1 d'octubre, cosa que hauria de descartar com més aviat millor per no sentir-se enganyat. Puigdemont i Junqueras ja han ensenyat les seves cartes. Públicament Rajoy no ha dit com ho impedirà, potser perquè totes les opcions que té davant són dolentes. Algunes, fins i tot, poden acabar generant descontentament a dos mons que té pacificats i, en part, endormiscats: el Tribunal Constitucional i els sectors unionistes catalans menys militants, aquells que més s'acomoden i són esquius a qualsevol mena de problema.

Però per a les hemeroteques quedaran les seves paraules clares i contundents en abandonar una cita amb el Monarca a Palma, que sigui dit de passada, té com a únic objectiu ajudar l'illa en la promoció del turisme i que, amb els anys, s'ha anat fent incòmoda per a tothom: per al president del govern espanyol de torn, que ha de viatjar fins a Palma interrompent les seves vacances; per al rei, que no pot iniciar les seves si abans no hi ha la seva cita amb el president del govern espanyol, i per als periodistes, que han perdut interès perquè tot acaba sent massa forçat i informativament mancat d'interès.

Per cert, si no és un dels afectats per la vaga del Prat i tampoc no té amics o familiars que n'hagin patit les conseqüències, pot llegir el que pensa el president del govern espanyol sense irritar-se gaire: "És un problema puntual". I dit això, Rajoy va tornar a pujar a l'avió de les forces aèries espanyoles que l'havia traslladat des de Vigo. Abans, la infanteria del Partit Popular havia traspassat part de la culpa a la Generalitat. La postveritat.