Com a culminació a una setmana d'enormes tensions entre els partits independentistes, l'ANC ha ensenyat les urpes al Govern del president Torra i del vicepresident Aragonès, els ha posat deures per abans del 21 de desembre —tenir un pla conjunt per implementar la república— i fins i tot ha convidat a abandonar el Govern els membres que no se sentin capaços de complir els seus programes electorals. L'ANC ha tocat a sometent al mig d'una profunda desorientació en l'espai independentista i d'una evident crisi entre els dos grans partits sobiranistes, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. L'altra gran entitat de l'independentisme, Òmnium Cultural, guarda silenci.

La política catalana no troba un moment de relax. Ni l'acord de divendres passat amb una escenificació d'unitat agafada amb pinces ha permès a JxCat i ERC unes hores de tranquil·litat. L'ANC ha jugat fort, d'acord amb la seva capacitat de mobilització cada 11 de Setembre, i està disposada a llançar els dards contra el partit o els partits independentistes que posin sordina a una estratègia conjunta per avançar cap a la república. Caldria mirar enrere i a aquell "President, posi les urnes" per a la consulta del 9-N de la llavors presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, contra el Govern del president Mas, el setembre del 2014. Aquella escena va ser un esperó —gens agradable, certament, en la forma— per a Mas, però va reflectir també la simbiosi entre els partits i les associacions sobiranistes, que van començar a tenir un paper en tot el procés.

L'actual presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, fa un moviment similar perquè actuï de revulsiu al Govern. Torra i Aragonès encara no han parlat. Ni els partits. La contundència de l'ANC segur que els incomoda, encara que potser no en la mateixa mesura. Podria donar-se la paradoxa que, si el 2014 va molestar més l'entorn de Mas que el de Junqueras, ara sigui al revés. Els advertiments a tots dos de mobilitzar el carrer si tot continua igual i la petició de passos al costat als membres del Govern que no vulguin implementar la república és una mica més que una pugna entre la principal organització cívica sobiranista i JxCat i Esquerra. És possible que per sobre d'ells el president Quim Torra hi vegi fins i tot una possibilitat de fer pinça amb l'ANC i canviar la velocitat de creuer de l'executiu català.

L'aniversari de la victòria electoral independentista, el 21-D, és a partir d'avui la nova data del calendari marcada en vermell. I, atenció, les municipals del maig poden estar-ne afectades.