Explicava aquest dijous el diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet que ell no és independentista però defensa el dret dels 135 diputats de la Cambra catalana a debatre entre les seves quatre parets sobre qualsevol qüestió, i que per això s'havia sumat a la majoria a la Mesa de la Cambra per permetre el debat sobre la celebració d'un referèndum. És estrany que un diputat hagi de posar en relleu una cosa tan bàsica al món del parlamentarisme i que afecta en bona mesura la llibertat d'expressió. Però més estrany és que aquestes paraules siguin conseqüència de l'inici d'un procediment penal ordenat pel Tribunal Constitucional contra ell mateix, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, (el segon que tindrà obert) i els també membres de la Mesa, Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet, aquests quatre últims integrants del grup parlamentari de Junts pel Sí.

L'acusació contra el diputat Nuet és especialment significativa perquè és la primera que desborda el perímetre de l'independentisme i col·loca la formació política que representa en una disjuntiva en la recerca d'aquest espai propi que defensa el dret a decidir però no la unilateralitat. Una paraula de la qual tothom fuig però que és inevitable que sigui utilitzada si no hi ha un pas enrere per part de l'independentisme i l'Estat espanyol persisteix en la seva actitud de rebutjar qualsevol tipus de negociació.

El govern espanyol, a través de l'Advocacia de l'Estat, la Fiscalia i el Tribunal Constitucional està disposat a impedir tant sí com no la celebració del referèndum. No serà gaire diferent l'actuació que durà a terme quan el Govern activi la convocatòria del referèndum, un compromís que el president Carles Puigdemont ha adquirit amb la ciutadania de Catalunya i que té la unanimitat del Consell Executiu, començant pel vicepresident Oriol Junqueras. Davant aquest moviment, el govern espanyol ja ha avançat que quan es produeixi demanarà al TC que s'iniciï una causa penal contra la totalitat de l'Executiu català. D'aquí la importància d'haver volgut comunicar individualment a tots i cadascun dels membres del Govern que amb qualsevol iniciativa governamental que duguin a terme incorreran, individualment i col·legiadament, en delicte penal.

També d'aquí la importància del màxim consens en els passos que es facin a Catalunya, ja que entre les forces polítiques espanyoles està més que clar l'acord, almenys entre el PP, PSOE i Ciutadans. La resposta conjunta al TC de Junts pel Sí i Catalunya Sí que és Pot (també en aquest paquet entraria la CUP encara que no té representants a la Mesa del Parlament) va en aquesta direcció.

Com deia un conegut entrenador de futbol, quan l'adversari ataca, fer pinya el més units possible i el més lluny de la porteria et deixa en una millor posició per ser tu el que arribis a la menor oportunitat a l'àrea contrària. I encara que compten els encerts, també ho fan i molt els errors.