La convocatòria aquest dissabte de més de 300 actes festius arreu de Catalunya coincidint amb la jornada de reflexió de les eleccions espanyoles fan de Tsunami Democràtic el catalitzador de la desobediència civil i les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem al procés. Recull així el testimoni del paper preeminent que en altres moments han tingut l'ANC i Òmnium i deixa en un segon pla, ara per ara, qualsevol resposta institucional que pugui arribar a produir-se per part del Govern i del Parlament. Tsunami, que aquest dissabte ha denunciat més de 1.000 atacs informàtics coordinats per tombar la seva APP per part de l'Estat, ha exhibit múscul del suport internacional que ha tingut i, lluny d'intimidar-se, ha plantejat la jornada com un desafiament a la Junta Electoral Central i un aperitiu de les jornades de protesta que té en marxa entre l'11 i el 13 de novembre.

És obvi que, en aquests moments, Tsunami, un moviment sense líders visibles coneguts i que anuncia les seves accions a través de plataformes digitals, s'ha convertit en el veritable maldecap de l'Estat espanyol, que ha intentat primer criminalitzar-lo, per, tot seguit, anunciar el mateix Pedro Sánchez que el CNI i la policia els estava investigant; després, que tenien informació i començaven a saber-ne coses i, més tard, que el CNI "hi arribaria fins al final". La idea inicial de la Moncloa era exhibir un gran triomf abans de la jornada electoral i, lluny d'això, hi ha la impressió generalitzada que, fins ara, tota la informació que ha pogut obtenir, si a alguna cosa s'assembla, és a aquella sobre on eren les urnes abans del referèndum de l'1 d'octubre. La convocatòria aquest dissabte de l'autodenominat comitè de seguiment de la situació a Catalunya, coordinat pel mateix Sánchez, diversos ministres i alts càrrecs de diversos departaments, ha tingut sobretot una enorme aroma a acte de propaganda electoral, que la Junta Electoral ha permès realitzar al govern espanyol en plena jornada de reflexió perquè el frame era -i és- Catalunya.

La jornada electoral d'aquest diumenge tindrà, sense cap mena de dubtes a Catalunya al centre de totes les anàlisis a partir de les 20 hores, quan es tancaran els col·legis electorals. Permetrà de conèixer fins a quin punt el PSOE s'ha equivocat amb un discurs gens diferenciat del Partit Popular en el tema català; i, també, la força de l'independentisme, que, amb tres partits en dansa està en condicions d'assolir, per primera vegada, la majoria dels 48 escons catalans al Congrés dels Diputats, superant els 22 que va obtenir a l'abril. Si així fos, la resposta a la sentència del Tribunal Suprem a les urnes adquiriria una dimensió política desconeguda i imprevista pel deep state espanyol, que es feia moltes il·lusions amb la condemna de 100 anys als presos polítics catalans.