El Govern de la Generalitat serà posat a prova en les pròximes hores i no per la seva aposta per celebrar el referèndum d'independència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat per al pròxim 1 d'octubre sinó per un fet puntual però molt significatiu: la previsible decisió del Tribunal Constitucional de liquidar la conselleria d'Exteriors i bona part de les seves competències. Si en el tema del referèndum el Govern espanyol ha activat tot el seu arsenal jurídic per provar d'impedir-lo i així, per exemple, s'ha conegut aquest dimarts que el TSJC havia admès la demanda de la Fiscalia per la compra d'urnes, en el tema de la conselleria d'Exteriors tan sols ha calgut apressar el TC perquè doni llum verda a la sentència que anul·la la capacitat de la Generalitat per fer política exterior.

És obvi que el moment escollit per a aquesta decisió no és casual i es produeix després que l'acció exterior de la Generalitat davant de les cancelleries, els parlaments respectius, els mitjans de comunicació i els sectors polítics i intel·lectuals hagi estat important. No hi ha dia que Puigdemont o Romeva no rebin d'una manera pública o discreta una delegació estrangera interessada en conèixer detalls de com realitzarà el Govern el referèndum, rebin un mitjà de comunicació estranger o hagin d'informar en les cambres legislatives de més d'un estat de la UE del procés català.

Aquesta actuació ha molestat enormement el govern de Mariano Rajoy i els diferents ministres d'Afers Exteriors -abans García-Margallo i ara Dastis- que han hagut de pagar un peatge important davant dels seus socis europeus perquè prestessin la mínima atenció possible a les reivindicacions del Govern. Per això l'interès de l'Executiu espanyol per desactivar la conselleria i les seves delegacions a l'estranger és màxim i, en reciprocitat, el del Govern és mínim. Encara que l'Executiu català manté silenci fins que la decisió del TC sigui comunicada i anunciada públicament, sembla molt difícil que la filosofia de l'Alt Tribunal sigui tinguda en compte a poc més de tres mesos del referèndum. Entre altres coses, perquè si la qüestió és molt llaminera per al Govern espanyol si se surt amb la seva, també ho és per al Govern, que en aquests moments no pot desatendre la seva política exterior per una qüestió que per a alguns és d'efectivitat i per a altres de credibilitat.