Quan vam emprendre l'aventura de ElNacional.cat, el meu primer article per als qui a partir d'aquell moment serien els meus nous i estimats lectors duia per títol "Nous temps, nous reptes. Ens acompanyeu?". El diari naixia com una aventura periodística apassionant que aspirava a acompanyar la societat catalana en la transformació que s'estava produint i que cada vegada bategava amb més força al seu interior. Un canvi d'agulles que permetés passar de la via autonomista a la independència si aquest era el desig majoritari de la ciutadania. En els moments actuals, de vegades de sotsobre i altres d'esperança, enmig d'un judici al Tribunal Suprem tan forassenyat com injust que persegueix sobretot escarmentar l'independentisme, hem celebrat el nostre tercer aniversari.

Som un diari molt jove encara i tenim molt per aprendre, però la rapidesa dels esdeveniments ens ha obligat a madurar de pressa. Des d'aquell mes de març del 2016 quan vam iniciar la nostra singladura hi ha hagut dos presidents de la Generalitat, un referèndum d'independència no acceptat i reprimit per l'Estat, una declaració d'independència per part del Parlament i que el Govern no ha consumat, la supressió de l'autonomia catalana durant uns mesos a través del 155 de la Constitució, el cessament del Govern català per un decret de la Presidència del Govern espanyol, l'ingrés en presó d'una part de l'Executiu català, la presidenta del Parlament i els líders d'Òmnium i de l'ANC, i l'exili del president Puigdemont i de la resta de consellers que no havien estat empresonats. A tot el que ha passat hem donat la resposta que millor hem sabut donar-hi, sempre en defensa de les institucions catalanes i dels seus representants escollits pel poble de Catalunya.

Hem intentat transformar el moviment de la societat catalana en energia informativa per respondre les preguntes, els interrogants, d'una societat plural. Tres anys després d'aquell començament podem estar-ne moderadament orgullosos. Hem tancat el mes de març de ElNacional.cat havent polvoritzat els rècords del diari tant en usuaris únics (4.579.763), com en visites (18.802.813) i pàgines vistes (53.460.828). Són les nostres millors dades en la nostra curta història tant en visites com en pàgines vistes i només van ser millors en usuaris únics el mes d'octubre del 2017, quan el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència, unes setmanes gravades en la memòria de tots nosaltres.

Així, ElNacional.cat manté des de juliol del 2017 una sòlida posició ininterrompuda de lideratge a Espanya entre els mitjans digitals catalans nadius, segons ComScore, el mesurador utilitzat per les principals agències de publicitat, i duplica en usuaris únics l'Ara i Nació Digital. També a OJD el lideratge de ElNacional.cat a Espanya entre els mitjans natius digitals catalans és continuat des del mes d'octubre del 2017. Estem, en conseqüència, legítimament satisfets de la feina feta.

Sou moltes les persones que ens seguiu cada dia, però necessitem ser-ne més, moltes més, per construir entre tots i totes l'alternativa del gran diari digital de Catalunya, capaç d'informar sense més deutes que el contret amb els seus propis lectors. I fer front amb la veritat com a bandera a l'onada de repressió desfermada per l'Estat i el retrocés i la pèrdua de drets i llibertats, els d'expressió i informació entre ells; drets i llibertats individuals, i nacionals.