L'anunci de la ministra de Sanitat, Carolina Darias San Sebastián, en un programa de televisió, que s'administraria una quarta dosi de la vacuna de la covid a la tardor "per a tota la població" i el desmentiment poques després, des del mateix ministeri, que només es faria amb les persones més grans de 80 anys, demostra en grau màxim el nivell d'incompetència d'alguns responsables polítics. No és que s'hagi produït un error en una comunicació pública de la ministra, que ja seria greu, sinó que d'una cosa tan senzilla com saber si s'aplicaria o no la quarta dosi de la vacuna no tenia ni la més remota idea o, sent benèvols, s'havia avançat a una decisió que, per la raó que sigui, no es pot anunciar encara. Fa temps que sostinc que aquest govern de Pedro Sánchez, que fa al voltant d'un any i mig que és a les seves respectives carteres, és d'una insolvència poc discutible.

Només cal veure, per exemple, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, un desconegut absolut que només ha saltat a la llum pública per la seva incompetència manifesta en la gestió de la crisi del nord de l'Àfrica i el greu conflicte amb Algèria, que l'ha titllat de piròman, pseudoministre, bandarra grotesc o ministre amateur. Un altre exemple seria la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que després d'anunciar-nos a so de bombo i platerets fa 48 hores la baixada de la llum per la denominada "excepció ibèrica", un dels èxits que més ha venut el govern espanyol, ha tornat a pujar per segon dia consecutiu sense que se sàpiga donar des del ministeri una informació correcta. Podríem seguir amb alguns d'altres, però seria un exercici absurd de redundància.

Com es pot primer anunciar la quarta dosi per a tota la població i rectificar després sent un ministre el protagonista del ridícul? No passa res, es minimitza el fet i a buscar el següent capítol. La Viquipèdia recull que Darias és llicenciada en Dret per la Universitat de La Laguna i de quan va ser nomenada hi ha dos articles que avui serien, si més no, discutibles. El primer té el títol de "Una ministra àmpliament preparada" i l'altre, molt similar: "Una alta funcionària experta a dialogar". Del seu pas anterior pel Ministeri de Política Territorial i Administracions Públiques no es recorda res significatiu per posar al seu currículum, més enllà que va participar en aquella reunió de la nonada taula de diàleg entre Catalunya i Espanya quan Quim Torra era president de la Generalitat.

Tot apunta que després del fracàs del PSOE a les eleccions andaluses d'aquest diumenge, Pedro Sánchez durà a terme una profunda remodelació del seu govern abans de les vacances d'estiu. La idea seria reprendre un mínim d'empenta política de l'Executiu i enviar alguns ministres a les eleccions municipals i autonòmiques de maig del proper any. Sánchez no ho tindrà fàcil, ja que si hi ha hagut un gabinet atapeït de mediocritats ha estat aquest. No n'han encertat cap, s'han mogut sense cap rumb polític i han posat l'esquerra als peus dels cavalls fent possible que a Espanya hi pugui haver un govern de PP i Vox. L'esperada ajuda dels fons europeus, el mannà que havia de salvar Espanya, està, en part, encara pendent d'adjudicar, en certa manera, per la incompetència. I també la nova crisi econòmica ja és aquí i l'elevada inflació i la pujada de la prima de risc ja ha posat en alerta el Banc Central Europeu, un clàssic en països com Espanya, encara no s'ha sortit de l'última crisi que la nova ja truca a la porta.