Acaba de posar el crit al cel el president de la Generalitat destituït, Quim Torra, pel fet que el govern espanyol hagi desplaçat gairebé la meitat de l'executiu a la ciudat portuguesa de Guarda per a la celebració d'una cimera hispanoportuguesa menys de 24 hores després que hagi decretat l'estat d'alarma a la ciutat de Madrid i una dotzena de municipis de la comunitat. Un estat d'alarma que, val la pena assenyalar, restringeix la mobilitat per mirar de revertir la corba de positius per coronavirus, l'augment del risc de rebrot i el de contagi. Doncs bé, en dos helicòpters han viatjat el president, els quatre vicepresidents i sis ministres tirant-se a l'esquena les normes que ells mateixos han publicat en el BOE quan la cimera es podia fer perfectament per videoconferència i predicar amb l'exemple després del conflicte que han tingut amb la comunitat de Madrid.

És cert que el BOE estableix unes excepcions com les de mobilitat per anar al lloc de treball però estaria bé en nom de la responsabilitat ser molt més estrictes ja que no es pot exigir als ciutadans un comportament exemplar si després els seus representants públics fan el que els dona la gana. Un altre exemple que dista molt del decòrum necessari és el vol que va agafar la ministra d'educació, Isabel Celaá, divendres a la nit, per desplaçar-se des de Madrid a Bilbao, la seva ciutat de residència. Diversos passatgers en el mateix vol van difondre les imatges, amb el consegüent enrenou, i el ministeri es va afanyar a assenyalar que s'havia desplaçat per motius mèdics. També que l'avió havia aterrat una hora abans que entrés en vigor la declaració de l'estat d'alarma. No hauria estat més fàcil quedar-se a Madrid com ho havien de fer i milers de ciutadans pel pont del Pilar?

L'últim cas d'aquestes hores és la visita que van fer divendres al matí Felip VI i Pedro Sánchez a Barcelona. Encara que la visita va ser tan fugaç que va deixar molt poques coses a ressaltar, si no és l'enorme protesta que van rebre en una estació de França literalment encapsulada pels serveis de seguretat per allunyar el màxim possible les protestes convocades en acabar l'acte, van conversar com si tal cosa amb els assistents i van vulnerar clarament la distància física i el nombre màxim de grups de sis persones. Hi va haver un vídeo que vam publicar però, pel que sembla, les normes no són per a tothom.

No és estrany que regularment surtin informes que qüestionin el rigor de l'estat espanyol contra la pandèmia. L'últim, el de la revista internacional d'àmbit científic The Lancet qüestionant la falta de transparència dels registres espanyols sobre les dades de la Covid-19. Però no hi ha res a fer. Espanya continua sent diferent.