Aliens a l'alarma social que ha provocat la fuga de Joan Carles I i al mínim sentit de la responsabilitat com a càrrecs públics electes, les principals autoritats de les Balears han mantingut aquest dilluns el seu tradicional despatx d'estiu amb Felip VI, en el seu primer acte públic al Palau de Marivent. Per allà han passat la presidenta de la comunitat, Francina Armengol; el president del Parlament, Vicenç Thomàs; i per videoconferència ha conversat amb l'alcalde de Palma, José Hila. Els tres són representants del Partit Socialista, en altre temps republicà irredempt i avui clarament imbricat en el règim del 78.

Armengol, Thomàs i Hila s'han limitat a assenyalar, després de les audiències reals, que havien abordat la situació sanitària i econòmica de les Balears i, respecte a la fugida de Joan Carles I, han puntualitzat que no pensaven revelar el contingut de la conversa o que directament no havien parlat sobre el tema. Ni en plena voràgine de deteriorament de la imatge de la monarquia espanyola per greus casos de corrupció que amenacen directament la família reial, les autoritats espanyoles, en aquest cas autonòmiques i locals, deixen de banda el trist paper de cortesans per exercir de governants exigents. Sempre és més fàcil, és clar, mirar a l'altre costat, i així s'ha arribat a la situació actual.

La monarquia espanyola no ha necessitat des de la seva arribada a la direcció de l'Estat el 1975 una cort específica, com en altres èpoques de la història, sinó que tot aquell que ha ocupat un càrrec públic ha passat directament a comportar-se com un cortesà reial. Amb aquesta actitud, no és estrany que els excessos sobre els quals hem anat tenint coneixment hagin gaudit durant dècades d'una absoluta impunitat. I que el govern espanyol s'hagi comportat, gairebé per inèrcia, més com una tapadora protectora del delicte comès que no pas com un executiu disposat a lluitar per l'esclariment de la veritat i contra la corrupció, encara que aquesta pugui afectar la família reial espanyola.

Ni Pedro Sánchez, ni Pablo Iglesias, ni el conjunt del govern, ni mitjans de comunicació, patronals, sindicats i altres institucions i organismes oficials eliminaran el règim del 78 amb la seva actitud cortesana i elusiva de les seves responsabilitats. Sense transparència, propòsit d'esmena, democràcia i urnes a Catalunya, la monarquia té un fosc futur. Qui primer ho va veure va ser Catalunya, però aquella bola de neu d'octubre de 2017 no ha deixat de créixer a tot Espanya. I així, mentre Felip VI rep les autoritats a Marivent, quan surt al carrer, com hores més tard a Petra, el que troba són protestes a la seva visita.