Han canviat les condicions perquè Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Joaquim Forn puguin sortir de la presó? Aquesta era ahir a la nit la pregunta que recorria el Madrid polític, judicial i mediàtic després de la declaració que van fer davant del jutge Llarena al Tribunal Suprem. És evident que si injusta i exagerada era la presó provisional dictada al seu dia sobre els Jordis i Forn —per la qual van ingressar a la presó de Soto del Real el 16 d'octubre els dos primers i a Estremera el conseller el 2 de novembre—, les declaracions dels tres encausats d'aquest dijous haurien de conduir irremeiablement a modificar les mesures de reclusió adoptades. No hi ha cap risc, segons les seves paraules, ja que explícitament van plantejar a la sala la renúncia a la via unilateral i l'acatament de la Constitució.

Segurament caldrà esperar fins dilluns per conèixer la decisió del jutge Llarena. Almenys aquestes eren les previsions que es feien arribar des del Tribunal Suprem i tot això al mig d'un relat que de vegades semblava optimista i en altres moments no. La visió més favorable a la sortida de la presó era quan s'exposaven amb fredor les respostes ofertes al tribunal i la desaparició de qualsevol ombra de dubte respecte a l'acatament de la legalitat. Al contrari, l'anàlisi més negativa es realitzava quan es tenia en compte l'actuació al passat tant de l'Audiència Nacional com del Tribunal Suprem, que no ha deixat d'establir una línia argumental sui generis respecte als hipotètics delictes comesos i als riscos que suposava l'excarceració.

En les pròximes hores, els advocats demanaran la posada en llibertat dels tres encausats, la qual cosa coincideix, a més, amb la constitució del nou Parlament dimecres vinent i amb el fet que tant Sànchez com Forn són diputats electes dins de la llista de Junts per Catalunya. Els seus vots són també necessaris perquè pugui reflectir-se a l'hemicicle el que van votar els ciutadans i l'independentisme pugui arribar als 70 escons, que són els que va obtenir a les urnes.

Seria bo que molts dels qui han sostingut públicament aquestes últimes setmanes que sense un acatament de la legalitat no podien sortir de la presó, tinguessin el coratge de defensar la seva llibertat ara que això s'ha produït. La situació de presó no només és injusta i exagerada sinó que com a parlamentaris electes vulnera, segurament, drets que els són propis. A més, la presó provisional és del tot fora de lloc i el risc de fuga no existeix des del moment que ells mateixos van decidir lliurar-se el jutge.

Però tot plegat potser casa poc amb l'escarment que molts defensen encara que tingui poc a veure amb la justícia.