Josep Borrell se n'anirà a Europa a exercir com a Alt Representant de la Política Exterior de la UE deixant darrere una reguera de desafortunades actuacions com a ministre d'Afers Exteriors del Regne d'Espanya. El de la Pobla tanca una etapa, d'una mica més d'un any, com a representant de la política exterior espanyola amb una nova fita en la seva gestió en haver-se conegut que ara sota el seu mandat s'havia espiat les delegacions de la Generalitat a l'estranger. Excés de zel? No sembla exactament això, una vegada s'ha conegut que el Ministeri havia aportat missatges confidencials de la Generalitat a les seves ambaixades i que ara s'aprofita aquest material de les seus de Londres, Ginebra i Berlín per demanar al TSJC que clausuri les delegacions.

Haurà de donar explicacions al Congrés dels Diputats, com així li ho han sol·licitat des d'Esquerra Republicana i des de Junts per Catalunya. Les majories parlamentàries a Madrid són de sobres conegudes i, a més, en el cas de Borrell, a més dels del PSOE, sempre té a l'abast els vots del PP i de Ciutadans. Però això no resta un bri de preocupació sobre la seva manera d'actuar. Perquè és clar, si ho ha fet amb les delegacions de la Generalitat, qui pot garantir que un dia no li passarà pel cap seguir l'actuació, els actes, les entrevistes, les agendes o qualsevol altra cosa dels països de la UE?

Dubto molt que aquest sigui el millor perfil d'un ministre d'Exteriors, que ha de tendir, pel càrrec de què es tracta, molt més a conciliar que a posar-se el vestit de feina i llançar-se a fons a protagonitzar totes les polèmiques possibles. L'advocat britànic Ben Emmerson, membre de la defensa internacional dels presos independentistes, va posar dimecres passat en marxa una campanya contra el nomenament de Borrell a la UE. Considera que és inadequat i causarà danys significatius a la UE. Més enllà de la posició d'Emmerson, Borrell s'arrisca a un cert vot de càstig al Parlament Europeu, on potser encara se'l recorda de la seva etapa anterior com a president però menys com el hooligan en què s'ha convertit en la seva última etapa com a polític.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat