El candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, Joe Biden, és des d'aquest dissabte a les 17.24, hora catalana, el president electe i es convertirà el proper 20 de gener, després del jurament a les escales de l'edifici del Capitoli a Washington, en el seu 46è president. La proclamació de Biden com a guanyador al col·legi electoral de Pennsilvània, el dia que es complien 48 anys des que va ser elegit per primera vegada per al Senat nord-americà, li ha permès sumar 20 vots imprescindibles per superar els 270 que necessitava i apartar Donald Trump de la cursa cap a la Casa Blanca. Amèrica inicia una nova etapa després de quatre anys de divisió i odi que no seran fàcils de superar.

S'obre ara una situació estranya ja que al mateix temps que Biden celebrava la seva victòria i prometia ser el president de tots els nord-americans, Trump es continuava aferrant al fet que havia guanyat les eleccions, cosa que fa des de la nit de dimarts en la seva meditada estratègia per deslegitimar la victòria del candidat demòcrata. Una posició que li ha provocat ja diversos maldecaps: l'abandonament de tots els mitjans del país, començant per la seva aliada fins aquest moment Fox News, que també ha validat la victòria de Biden; el silenci de bona part de les figures republicanes, que no volen seguir-lo a la seva campanya per posar en perill els mecanismes electorals del país; i, finalment, el terrabastall al carrer, silenciós en aquests temps per la Covid-19. Des de Nova York a altres metròpolis del país l'alegria després de diversos dies de tensió s'ha desencadenat durant diverses hores.

Per si fos poc per a l'inquilí de la Casa Blanca, les felicitacions internacionals una vegada s'ha anunciat que tenia els 270 vots necessaris per ser considerat president electe, han començat a arribar immediatament per a Joe Biden, i el seu veí, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha estat el primer a fer-ho.

L'era Trump ha arribat a la seva fi, malgrat la resistència del president per judicialitzar tot el procés. Veurem quant més pot durar. Els populismes són la gran majoria de les vegades insofribles i esquinçadors per la seva permanent demagògia, però no són eterns. Res no és fàcil, però se'ls pot guanyar. En aquest nou temps que s'obre després d'un escrutini agònic que ha donat més d'un maldecap al president electe, Biden (78 anys complirà aquest mes) i Kamala Harris (56 anys, advocada, senadora, afroamericana, filla d'emmigrants d'origen jamaicà i indi) faran un tiquet al capdavant del país realment insòlit. Biden haurà de lluitar permanentment contra la seva edat i Harris serà la primera dona vicepresidenta en la història dels Estats Units. Perquè la il·lusió per haver tret Trump de la Casa Blanca s'allargarà el que en el moment actual solen durar les notícies per importants que siguin: un temps massa curt per gaudir-ne.