La directiva del Futbol Club Barcelona amb el seu president al capdavant, Josep Maria Bartomeu, continua amagada en espera que amaini el temporal i la crisi institucional oberta després que s'hagi destapat que l'entitat tenia contractada una empresa que difamava jugadors, exjugadors, empresaris i polítics, desaparegui amb la rapidesa que va arribar. Això ja no passarà perquè pel mig s'han anunciat querelles, el mateix Bartomeu ha hagut de donar explicacions als jugadors i s'ha provat d'aplicar un tallafoc, sens dubte insuficient, com és la rescissió del contracte amb l'empresa I3 Ventures. Costa d'imaginar quines explicacions pot haver donat a futbolistes com Leo Messi i Gerard Piqué, dos dels afectats en la difamació de l'empresa contractada pel Barça. En un moment, a més, que l'argentí comença a estar incòmode amb moltes de les coses que han estat succeint al club en els útims temps.

Davant de l'allau de crítiques a l'actitud de la junta directiva, un Bartomeu desconcertat pel que comença a semblar una venjança dins de la mateixa directiva, el mur de contenció s'ha situat acceptant dues premisses: l'empresa treballa des del 2017 —suposadament hauria cobrat una mica menys d'un milió d'euros per sis treballs— i l'encàrrec que tenien per part del club era tècnic i no passava per la difamació. A partir d'aquí, el silenci més absolut. Cap conferència de premsa per part de l'entitat blaugrana i una gestió comunicacional molt desfasada i impròpia dels temps presents, més lògica de qui té una cosa per amagar que de qui vol explicar-se i que no quedi cap ombra de dubte sobre la seva actuació. Sincerament, massa amateur i insuficient per als qui encara podíem pensar que el publicat pogués ser desmentit d'una o una altra manera, ja que costava de creure que un nyap de tal naturalesa hagués pogut dur-se a terme.

Són explicacions massa inconsistents: com s'entén que en tres anys no hi hagi hagut cap tipus de seguiment per part del club de la feina d'I3 Ventures? Un milió d'euros són molts diners perquè ningú no tingui la responsabilitat d'avaluar l'encàrrec realitzat. O és que els diners que es gasten al club es malversen amb aquesta alegria? Després hi ha l'empresa contractada, I3 Ventures, amb un administrador únic, Carlos Ibáñez Constantino, amb una llarga trajectòria al món de les dades informàtiques i la manipulació de xarxes socials. Quan un es posa en mans d'una empresa amb aquesta reputació, potser el que és estrany és que alguna cosa pugui sortir bé i costa molt de convèncer l'opinió pública del contrari.

El fet que el Barça jugui el pròxim partit a l'estadi —dissabte 22— davant l'Eibar, enmig d'una ebullició interna que semblava superada amb els anys, permetrà contemplar si l'escàndol ha fet efecte en l'afició i quina posició té. El veredicte dels socis que, al final, posen i treuen presidents i la línia ètica que mai no s'ha de creuar.