La ràpida resposta del Govern anunciant que estudiarà accions legals contra els atacants del bus turístic de Barcelona, una acció revindicada per l'organització juvenil Arran aquest diumenge, mereix, si més no, dues reflexions.

En primer lloc, una Administració -també prèviament l'Ajuntament havia anunciat que activava els seus serveis jurídics- no pot restar impassible davant de qualsevol tipus de dany a una propietat pública i davant de les amenaces. L'incident al bus turístic compleix aquestes dues condicions, ja que els quatre joves encaputxats que el van assaltar van fer-hi pintades i van punxar una roda, i també hi va haver intimidació de persones.

En segon lloc, la necessitat que té l'independentisme de demostrar que el seu procés polític és radicalment pacífic. Sis grans manifestacions a Barcelona des del 2010 i milers d'actes per tot el territori durant aquests set anys ho avalen amb escreix, per més que un fals relat provi d'assegurar el contrari. Ni una sola denúncia s'ha presentat sobre això i l'independentisme no s'ha deixat atrapar en polèmiques que provaven de desplaçar-lo fora del seu pacifisme radical.

En els últims temps, aquesta idea d'identificar independentisme amb violència s'ha incrementat en l'argumentari de l'Estat. Fins i tot s'ha volgut presentar el president Puigdemont com un ostatge de la CUP, una idea que té poc a veure amb la realitat, però que repetida una vegada i una altra es fa creïble a Espanya. En aquest sentit, la ràpida reacció del Govern contra Arran situa l'executiu català al lloc exacte en el qual ha de ser. Cap complicitat amb la violència i compromès fermament amb la democràcia.

Un últim comentari: els mecanismes per defensar un determinat tipus de turisme no poden fer-se mai a través d'accions violentes. I ha de ser l'Ajuntament de Barcelona el primer que generi els fòrums de debat a aquest efecte. Sense oblidar que Barcelona és en aquests moments una ciutat turística i que els avantatges de la seva molt bona posició entre les grans capitals del món té més avantatges que inconvenients.