De poc serveix a hores d'ara qualificar de desmesurada, arbitrària, injusta, la suspensió dels diputats Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull per la Mesa del Congrés. Les cartes estaven sobre la taula des de feia setmanes, segurament des de la mateixa nit electoral del 28-A, quan Pedro Sánchez va saber que l'aritmètica li permetia governar amb la política de majories de geometria variable i necessitar el menys possible els vots independentistes. La subordinació del poder legislatiu al judicial, renunciant a les seves pròpies competències i a complir els tràmits pertinents per protegir alguns dels seus membres és tan clamorosa com preocupant per al bon funcionament de la democràcia.

Ningú no s'imagina el Parlament anglès, l'alemany o el francès duent a terme un abús d'aquesta magnitud i vulnerant drets fonamentals. És tan així que les tres cambres legislatives tenen entre les seves iniciatives legislatives en curs algun tipus de debat sobre la situació catalana (Bundestag), hi ha hagut una carta pública de suport de 40 senadors (França) o tenen des de fa molt temps comissions de seguiment del procés (Regne Unit).

Com era fàcilment endevinable, els socialistes han fet números i era massa llaminer, 48 hores abans de les eleccions municipals i europees, deixar passar l'oportunitat de competir amb la dreta en un nou acte de repressió a la ciutadania de Catalunya. El ¡A por ellos! policial de l'1-O està tenint el seu corresponent corol·lari judicial al judici que es desenvolupa des de fa mesos al Tribunal Suprem i en el qual veiem diàriament que les acusacions que es formulen no es poden demostrar i que, malgrat això, se'ls manté en presó provisional. És el A por ellos! 2

Faltava (capítol 3) que el legislatiu espanyol pugés al carro, cosa que ja ha fet i sense cap rubor. El PSOE del 155 continua sent on era quan va suspendre l'autonomia catalana i va escapçar les seves institucions l'octubre del 2017. Abans en l'oposició a Rajoy i ara al govern. Canvien les persones però no canvien les polítiques.