Les demolidores revelacions de l'advocada Magda Oranich sobre les pressions que ha rebut de Laura Borràs per l'informe relatiu a Francesc de Dalmases, lluny de tancar l'assumpte, posen en relleu mètodes d'actuació absolutament inacceptables. L'informe s'ha elaborat per encàrrec de la comissió executiva de Junts i investiga les pressions del diputat i vicepresident de Junts dirigides a la subdirectora del programa FAQS de TV3, Mònica Hernàndez. Dalmases no és el primer polític que utilitza la seva posició de força amb un mitjà de comunicació, ni tampoc és el primer a tenir un comportament injustificable amb una periodista, però això no pot servir d'excusa al seu partit per amagar el cap sota de l'ala. La comissió executiva de Junts va demanar l'informe, l'advocada Oranich l'ha fet rebaixant fins i tot algunes conclusions del mateix i ara el partit del president Carles Puigdemont ha d'obrar en conseqüència amb el que s'hi diu i ha declarat públicament la instructora.

Oranich, als seus 77 anys i al voltant de 50 anys exercint com a advocada, té un currículum prou sòlid per a no necessitar que ningú surti en la seva defensa. No ho faré, encara que em permetré un apunt biogràfic: els seus inicis com a advocada de Salvador Puig Antich i integrant de l'equip jurídic d'una de les últimes persones executades pel franquisme, el militant d'ETA Jon Paredes Manot, Txiki, en el consell de guerra sumaríssim celebrat el 19 de setembre de 1975 són excel·lent carta de presentació. A partir d'aquí, cinc dècades com a defensora dels drets humans i advocada no en desenes sinó en centenars de casos de dones víctimes de violència de gènere i de víctimes de maltractaments en orfenats franquistes. No cal seguir, ja que la seva biografia la deixa ben resguardada de qualsevol crítica gratuïta i interessada que se li pugui realitzar. L'informe Oranich és certament material explosiu i la desautorització de Dalmases parlant de sospites de tendenciositat deixa la pilota directament a la taula del secretari general del partit, Jordi Turull.

Als cinc fulls de l'informe es diu literalment i en diferents moments que Oranich s'ha entrevistat o ha parlat per telèfon amb al voltant de 20 persones per conèixer els fets esdevinguts en els estudis de TV3 durant el programa FAQS del 9 del mes de juliol passat; que considera provat que es van viure moments de molta tensió, molt especialment una situació incòmoda des de molts punts de vista, incloent-hi la laboral; que Dalmases va expressar la seva indignació sobre com havia anat el programa i va agafar la productora pel braç, fent-la entrar en una petita sala on esperen els convidats; que la periodista Mònica Hernàndez es va sentir intimidada, que va existir molta tensió i moltes de les persones presents van sentir un important grau d'estrès; que l'actitud del diputat Francesc de Dalmases el dia 9 de juliol va ser incorrecta; i que el Sr. diputat Dalmases va perdre els nervis, i perdre els nervis de manera tan exagerada i en públic és una situació a evitar, i més encara quan qui els perd és un representant públic.

L'informe deixa oberta la possibilitat d'una sanció en l'últim paràgraf: "Si es considera oportú adoptar alguna decisió sobre això, recomanaria remetre aquest informe a la Comissió de Garanties de Junts, a fi que estudiï el tema i efectuï la proposta que consideri oportuna." Així, acaba traslladant la patata calenta als òrgans corresponents del partit. L'actitud de Borràs o de la vicepresidenta de Junts i diputada al Parlament, Aurora Madaula, a través d'algun whatsapp intimidatori, malgrat que cap de les dues no han parlat en públic del cas, ni han fet cap tuit sobre això, unit a les acusacions de l'informe Oranich, ha reobert la convivència interna al si de Junts amb sectors importants de l'organització que no estan disposats a arxivar-ho i girar full com si tal cosa.