Gairebé n'hi hauria per fer un recompte diari dels errors del govern de Pedro Sánchez en la gestió del coronavirus, però la delicada situació sanitària a Espanya i l'imminent crac econòmic que ens cau al damunt —a Catalunya ja es compta, en moltes de les estimacions, amb la barbaritat de la xifra final d'un milió de treballadors afectats per ERTO per la pandèmia— i el no voler esgotar els lectors fa que aquest editorial només tendeixi a fer atenció a aquells que per la seva rellevància sigui impossible evitar-los.

Aquest dijous hem conegut que una partida de tests ràpids de coronavirus que el govern espanyol havia comprat a la Xina era defectuosa. Havien enredat els xinesos, el Govern o els empresaris, les autoritats espanyoles? Només es podia pensar que havia anat així sobretot després que fossin molt presents les paraules de Pedro Sánchez parlant-ne dissabte passat: "Són fiables i homologats". Què havia succeït, llavors? Ho va aclarir amb el pas de les hores l'ambaixada xinesa a Espanya i, si m'ho permeteu, això només pot ser titllat d'un gran nyap del govern espanyol. Algú, ja sabrem qui perquè sempre se sap, havia decidit tirar-se a l'esquena la llista que havien passat les autoritats xineses d'empreses homologades i n'havia escollit, pel seu compte, una a la qual mancava qualsevol segell de garantia i que fabricava sense cap correspondència amb el certificat de qualitat de la CE.

Només un govern amb un barem de crítica tan baix com l'actual —la crisi dels conglomerats mediàtics per la retirada de la publicitat pel coronavirus abaixarà encara més el suau llistó que existia— pot continuar caminant a sobre dels seus errors com si sentís ploure o fent-ne  responsable la dreta o els independentistes. ¿En algun moment algú des de Madrid s'atrevirà a dir el que és obvi: la centralització ha estat un greu error amb el qual s'han perdut dies preciosos per lluitar contra la pandèmia?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat